Csokis-karamellás pohárdesszert

fotó: Vidék Íze

Pohárkrémek | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  60 perc

Eszközök

  • keverő tálak,
  • elektromos habverő,
  • kisebb fazék,
  • hőálló tálka,
  • cukorhőmérő,
  • habzsák,
  • vastag aljú serpenyő,
  • 6 szép üveg, vagy műanyag pohár

 

Hozzávalók 6 pohárhoz:

A csokoládé mousse-hoz:

  • 250 g tejszín,
  • 5 g zselatinpor,
  • 25 g víz,
  • 50 g angolkrém,
  • 70 g étcsokoládé,
  • csipet só,
  • pici reszelt tonkabab

Az angolkrémhez:

  • 1 tojássárgája (kb. 20 g)
  • 20 g cukor,
  • 20 g tejszín
  • vaníliaőrlemény

A karamellához:

  • 50 g cukor,
  • 10 g vaj,
  • 30 g tejszín

Csokis-karamellás pohárdesszertA díszítéshez:

  • pirított tört földimogyoró,
  • pici habcsókok,
  • cukor gyöngyök

 

Elkészítés:

  1. A tejszínt kemény habbá verjük.
  2. A zselatinport áztassuk be a vízbe, majd keverjük a tejszínhez.
  3. Az angolkrémhez az összes hozzávalót egy akkora tálkába tesszük ami pont ráillik egy kisebb fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, amíg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ez nagyjából 81 fok körül történik meg. Ha nincs cukorhőmérőnk ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy ha az ujjunk hegyét beledugjuk a krémbe az csípni fog. Ekkor azonnal levesszük a tálat a fazékról és a krémet félretesszük kissé kihűlni.
  4. A csokoládét gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk fel. A zselatinos tejszínhez adjuk hozzá az angolkrémet, a sót, a tonkababot és az olvasztott csokoládét.
  5. A poharak aljába szórjunk kevés pirított tört földimogyorót, majd egy habzsákból osszuk el egyenlő arányban a csoki mousse-t, és tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.
  6. A karamellhez olvasszuk meg a cukrot a vajon, várjuk meg míg szép borostyánszínűre karamellizálódik, és öntsük fel a tejszínnel. Vigyázat ilyenkor kicsaphat a forró folyadék, és a tejszín összeránthatja a cukrot. Addig forraljuk tovább, míg a cukor újra elolvad, és selymes karamellszósszá sűrűsödik.
  7. Csorgassuk a karamellszószt a csokimousse tetejére, és díszítsük apró habcsókkal, tört mogyoróval, cukor gyönggyel.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze