fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Egyszerű| Ár: megfizethető
Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 3 db tojásfehérje
- 1 ek olaj
A töltelékhez:
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek cukrozatlan kakaó
- 1 csomag csokis pudingpor
- 2,5 dl tej
A kenéshez:
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
Húsvéti klasszikus: így készül a csokis ostoros kalács
„Ez az ostoroskalács-recept annyira tuti, hogy ha elkészíted, számíts rá, hogy pillanatok alatt elfogy. Szinte eteti magát, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. A húsvéti asztal egyik közkedvelt szereplője, a töltelék pedig szabadon variálható. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója a Mindmegette konyhájából most ehhez ad hasznos instrukciókat.”
- Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tej kétharmadát, majd elkezdjük melegíteni.
- A kakaóport, a pudingport és a cukrot összekeverjük, majd a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Folyamatos kevergetés közben a forrásban lévő vajas tejhez öntjük a csokis tejet, aztán sűrű krémmé főzzük.
- A kész krémet átöntjük egy tálba, és folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Míg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, lisztet szitálunk a robotgép táljába, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd alaposan összekeverjük.
- Egy kis mélyedést készítünk a lisztes keverék közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntjük a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, hozzáadjuk a tojásfehérjét és az olajat is, majd jó alaposan kb 10 perc alatt kidagasztjuk a tésztát.
- Két egyforma méretű cipót formázunk a tésztából, és pihentetés nélkül 35×25 cm-es téglalapokká nyújtjuk őket. Mindkettőt megkenjük a csokis krémmel és feltekerjük úgy, mint a bejglit.
- A két roládot összefonjuk/tekerjük, majd egy kivajazott, kilisztezett hosszúkás kenyérformába tesszük.
- A kalácsot meleg helyen fél órát hagyjuk kelni, majd lekenjük a tejes tojássárgájával, és 25-30 perc alatt szép sötétbarnára sütjük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/husveti-ostoros-kalacs.recept/
Megosztás: