Csokis ostoros kalács

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Egyszerű| Ár: megfizethető

Elkészítési idő:  90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 ek olaj

A töltelékhez:

  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaó
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 2,5 dl tej

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej

Húsvéti klasszikus: így készül a csokis ostoros kalács

„Ez az ostoroskalács-recept annyira tuti, hogy ha elkészíted, számíts rá, hogy pillanatok alatt elfogy. Szinte eteti magát, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. A húsvéti asztal egyik közkedvelt szereplője, a töltelék pedig szabadon variálható. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója a Mindmegette konyhájából most ehhez ad hasznos instrukciókat.”

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tej kétharmadát, majd elkezdjük melegíteni.
  2. A kakaóport, a pudingport és a cukrot összekeverjük, majd a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Folyamatos kevergetés közben a forrásban lévő vajas tejhez öntjük a csokis tejet, aztán sűrű krémmé főzzük.
  3. A kész krémet átöntjük egy tálba, és folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Míg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, lisztet szitálunk a robotgép táljába, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd alaposan összekeverjük.
  5. Egy kis mélyedést készítünk a lisztes keverék közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntjük a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, hozzáadjuk a tojásfehérjét és az olajat is, majd jó alaposan kb 10 perc alatt kidagasztjuk a tésztát.
  6. Két egyforma méretű cipót formázunk a tésztából, és pihentetés nélkül 35×25 cm-es téglalapokká nyújtjuk őket. Mindkettőt megkenjük a csokis krémmel és feltekerjük úgy, mint a bejglit.
  7. A két roládot összefonjuk/tekerjük, majd egy kivajazott, kilisztezett hosszúkás kenyérformába tesszük.
  8. A kalácsot meleg helyen fél órát hagyjuk kelni, majd lekenjük a tejes tojássárgájával, és 25-30 perc alatt szép sötétbarnára sütjük.

 

Videó:


Megjelent: https://www.mindmegette.hu/husveti-ostoros-kalacs.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu