Csokis-tonkababos kosárkák

Piték és Tarte-ok | Könnyű

Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési idő: 18 perc

Eszközök

  • aprító gép,
  • egy nagyobb tál,
  • szilikon muffin tepsi,
  • egy kisebb serpenyő,
  • virág alakú kiszúró forma,
  • nyújtófa,
  • egy lábas,
  • kézi habverő,
  • habzsák,

fotó: Nagy András Péter

Hozzávalók:

A tepsi előkészítéséhez:

  • vaj
  • liszt

A tésztához:

  • 5 dkg pekándió
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 ek cukor (csapott)
  • 1 db tojás
  • A krémhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé pasztilla
  • 5 dkg vaj
  • 1 késhegynyi őrölt tonkabab
  • A tálaláshoz:
  • 20 dkg friss málna

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk, kilisztezzük a minimuffin-tepsi 24 mélyedését.
  2. A pekándiót egy kisebb, száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, finomra őröljük. Összekeverjük a liszttel és a sóval, aztán robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat a cukorral és a tojással. Ezután a cukros-tojásos vajhoz hozzászórjuk a diós lisztet, és kézzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát elosztjuk 24 egyenlő mérető gombócra, majd sorra kilapítjuk a tenyereink közt kb. 6 cm átmérőjű körlapokká. Belenyomkodjuk őket a minimuffin-tepsi mélyedéseibe, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
  4. A tejszínt egy kisebb edényben felforraljuk, majd a pasztillákra önjük, és habverővel csomómentesre keverjük a vajjal együtt. Belekeverjük az őrölt tonkababot, és addig kevergetjük, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd habzsákba töltjük.
  5. A kihűlt tészta-kosarakat óvatosan kiszedjük a tepsiből, és sütőpapíros tálcára tesszük. A habzsákból arányosan elosztjuk bennük a csokis krémet, majd betesszük mindet a hűtőbe legalább egy órára. Tálaláskor a tetejükre teszünk egy-két szem málnát.

Videó:

forrás: mindmegette.hu youtube csatorna