Piték és Tarte-ok | Könnyű
Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési idő: 18 perc
Eszközök
- aprító gép,
- egy nagyobb tál,
- szilikon muffin tepsi,
- egy kisebb serpenyő,
- virág alakú kiszúró forma,
- nyújtófa,
- egy lábas,
- kézi habverő,
- habzsák,
fotó: Nagy András Péter
Hozzávalók:
A tepsi előkészítéséhez:
- vaj
- liszt
A tésztához:
- 5 dkg pekándió
- 12,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg puha vaj
- 2 ek cukor (csapott)
- 1 db tojás
- A krémhez:
- 1,5 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla
- 5 dkg vaj
- 1 késhegynyi őrölt tonkabab
- A tálaláshoz:
- 20 dkg friss málna
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk, kilisztezzük a minimuffin-tepsi 24 mélyedését.
- A pekándiót egy kisebb, száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, finomra őröljük. Összekeverjük a liszttel és a sóval, aztán robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat a cukorral és a tojással. Ezután a cukros-tojásos vajhoz hozzászórjuk a diós lisztet, és kézzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát elosztjuk 24 egyenlő mérető gombócra, majd sorra kilapítjuk a tenyereink közt kb. 6 cm átmérőjű körlapokká. Belenyomkodjuk őket a minimuffin-tepsi mélyedéseibe, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
- A tejszínt egy kisebb edényben felforraljuk, majd a pasztillákra önjük, és habverővel csomómentesre keverjük a vajjal együtt. Belekeverjük az őrölt tonkababot, és addig kevergetjük, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd habzsákba töltjük.
- A kihűlt tészta-kosarakat óvatosan kiszedjük a tepsiből, és sütőpapíros tálcára tesszük. A habzsákból arányosan elosztjuk bennük a csokis krémet, majd betesszük mindet a hűtőbe legalább egy órára. Tálaláskor a tetejükre teszünk egy-két szem málnát.
Videó:
forrás: mindmegette.hu youtube csatorna