Csokoládé terrine gesztenyekrémmel
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 13 óra | Sütési idő: nincs
Eszközök
- kézi robotgép,
- botmixer,
- keverőtálak,
- nyeles lábas,
- szilikon spatulák,
- kés,
- vágódeszka,
- két kisebb vagy egy nagyobb őzgerinc, vagy gyümölcskenyér forma
Hozzávalók 12 szelethez:
- 250 g étcsoki (70 % kakaótartalmú),
- 125 g gesztenyepüré,
- 80 g porcukor,
- 4 tojás,
- 125 g lágy vaj,
- 100 ml hideg tejszín,
- 100 g kandírozott gesztenye (vagy egész főtt/sült gesztenye szemek)
- 50 ml narancslé,
- 4 lapzselatin (8 g)
A díszítéshez:
- csoki forgács,
- színes cukorgyöngyök,
- karamellbe mártott egész főtt/sült gesztenyék
- A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe.
- A puha vajat a porcukorral habosítsuk ki kézi robotgéppel.
- A gesztenyepürét botmixerrel krémesítsük.
- A csokit gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a gesztenyekrémet és keverjük össze alaposan, és adjuk hozzá a habos, cukros vajat is. A8z egészet addig keverjük míg szép sima, egynemű krémet kapunk.
- A narancslét forrósítsuk fel, és oldjuk fel benne a kifacsart zselatinlapokat.
- A tojássárgákat is keverjük a csokikrémhez, majd adjuk hozzá a zselatinos narancslét is és alaposan keverjük össze.
- A tojásfehérjékből verjünk tejföl sűrűségű habot, és a tejszínt is ilyen állagúra verjük fel.
- Óvatosan forgassuk a csokikrémbe mindkét habot.
- A kandírozott gesztenyét vágjuk durvára, és tegyünk félre egy evőkanálnyit. A többit keverjük a gesztenyés-csokis habba,
- Egy nagyobb, vagy két kisebb őzgerinc, vagy hosszúkás kenyérsütő formát béleljünk ki folpackkal úgy, hogy jócskán érjen túl a fólia a forma szélein.
- Öntsük bele a masszát a formá(k)ba, és a tetejét is fedjük le fóliával. Tegyük legalább 12 órára hűtőbe.
- A pihentetési idő letelte után húzzuk le a folpackot a forma tetejéről, fordítsuk ki a megdermedt csokis-gesztenyés terrine-t egy hosszúkás tálra, és díszítsük a desszert tetejét a félretett aprított kandírozott gesztenyével, esetleg csoki forgácsokkal, színes cukorgyöngyökkel, karamellbe mártott egész főtt/sült gesztenye szemekkel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze