Csokoládé terrine gesztenyekrémmel

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 13 óra | Sütési idő: nincs

Eszközök

  • kézi robotgép,
  • botmixer,
  • keverőtálak,
  • nyeles lábas,
  • szilikon spatulák,
  • kés,
  • vágódeszka,
  • két kisebb vagy egy nagyobb őzgerinc, vagy gyümölcskenyér forma

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 250 g étcsoki (70 % kakaótartalmú),
  • 125 g gesztenyepüré,
  • 80 g porcukor,
  • 4 tojás,
  • 125 g lágy vaj,
  • 100 ml hideg tejszín,
  • 100 g kandírozott gesztenye (vagy egész főtt/sült gesztenye szemek)
  • 50 ml narancslé,
  • 4 lapzselatin (8 g)

A díszítéshez:

  • csoki forgács,
  • színes cukorgyöngyök,
  • karamellbe mártott egész főtt/sült gesztenyék

 

Csokoládé terrine gesztenyekrémmelElkészítés:

  1. A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe.
  2. A puha vajat a porcukorral habosítsuk ki kézi robotgéppel.
  3. A gesztenyepürét botmixerrel krémesítsük.
  4. A csokit gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a gesztenyekrémet és keverjük össze alaposan, és adjuk hozzá a habos, cukros vajat is. A8z egészet addig keverjük míg szép sima, egynemű krémet kapunk.
  5. A narancslét forrósítsuk fel, és oldjuk fel benne a kifacsart zselatinlapokat.
  6. A tojássárgákat is keverjük a csokikrémhez, majd adjuk hozzá a zselatinos narancslét is és alaposan keverjük össze.
  7. A tojásfehérjékből verjünk tejföl sűrűségű habot, és a tejszínt is ilyen állagúra verjük fel.
  8. Óvatosan forgassuk a csokikrémbe mindkét habot.
  9. A kandírozott gesztenyét vágjuk durvára, és tegyünk félre egy evőkanálnyit. A többit keverjük a gesztenyés-csokis habba,
  10. Egy nagyobb, vagy két kisebb őzgerinc, vagy hosszúkás kenyérsütő formát béleljünk ki folpackkal úgy, hogy jócskán érjen túl a fólia a forma szélein.
  11. Öntsük bele a masszát a formá(k)ba, és a tetejét is fedjük le fóliával. Tegyük legalább 12 órára hűtőbe.
  12. A pihentetési idő letelte után húzzuk le a folpackot a forma tetejéről, fordítsuk ki a megdermedt csokis-gesztenyés terrine-t egy hosszúkás tálra, és díszítsük a desszert tetejét a félretett aprított kandírozott gesztenyével, esetleg csoki forgácsokkal, színes cukorgyöngyökkel, karamellbe mártott egész főtt/sült gesztenye szemekkel.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze