Csokoládés croissant

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: nehéz| Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 180 perc | 4 adag

Hozzávalók 12 db-hoz:

Az alaptésztához:

 • 50 dkg liszt
 • 1 tk só
 • 5 dkg cukor
 • 2 dkg friss élesztő
 • 10 dkg puha vaj
 • 2 dl hideg víz

A hajtogatáshoz:

 • 25 dkg hideg vaj

A töltelékhez:

 • étcsokoládé

A lekenéshez:

 • 1 db tojássárgája
 • 0.5 dl tej

A csokoládés croissant tökéletes tízórai és uzsonna is lehet, főleg ha házilag, otthon készített blundel tésztából sütjük.
Videón mutatjuk a pontos receptet.

Elkészítés:

 1. A lisztet, a sót és a cukrot egy robotgép keverőtáljába öntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, ügyelve, hogy a sóval ne érintkezzen, mert az megöli a kis élesztőgombácskákat.
 2. Ezután hozzáadjuk a puha vajat is, és a robotgép dagasztókarjával közepes fokozaton összedolgozzuk a tésztát. Közben vékony sugárban belecsorgatjuk a vizet, de közben folyamatosan dolgozzon a dagasztókar, egészen addig, amíg a tészta szép sima golyóvá áll össze, és már nem ragad a tál falához.
 3. Ha már kellően rugalmas a tészta, kivesszük a tálból, kézzel átgyúrjuk, folpakba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
 4. A hűtőből kivett, pihentetett tésztát újra átgyúrjuk, és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
 5. Egy darab sütőpapír egyik felére tesszük a hideg vajat, majd ráhajtjuk a papír másik felét. Egy nyújtófával addig ütögetjük, amíg olyan nagy nem lesz, mint a kinyújtott tésztalap fele.
 6. A tésztalapot a rövidebb oldalával magunk felé fordítjuk, és az alsó felére tesszük a kilapított vajat, majd beburkoljuk a tészta másik felével. A széleket kissé összenyomkodjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát az óramutató járásával megegyező irányba, és újra kinyújtjuk fél cm vastagra.
 7. A tészta alsó harmadát felhajtjuk a felső egyharmadig, majd a felső harmadot lehajtjuk az előző hajtás széléig. Most az egész tésztát félbehajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, újra fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
 8. A fél óra leteltével kicsomagoljuk a tésztát, és úgy tesszük magunk elé, hogy az az oldala nézzen felénk, ahol látszik a hajtás, a zárt része pedig a jobb oldalunk felé nézzen. Újra kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagságúra. Most felhajtjuk a tészta alsó egyharmadát, és erre hajtjuk rá a felső egyharmadát, mint egy levelet, majd újabb fél órára a hűtőbe tesszük.
 9. Amikor ez a fél óra is letelt, megint kicsomagoljuk a tésztát, és magunk elé tesszük, úgy, hogy az az oldala nézzen felénk, amerről a hajtogatás van.
 10. Lisztezett felületen 50 cm-es négyzetté nyújtjuk a tésztát, majd félbevágjuk két hosszú téglalappá. Bejelöljük az egyik téglalap hosszabb oldalát 5-5 cm-es távolságokban. A jelölések mentén a tésztából háromszögeket vágunk. A háromszögek aljától kiindulva feltekerjük a tésztát, előtte megtölthetjük étcsokoládéval is.
 11. A feltekert tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így a tészta nem fog kinyílni sütés közben. A kis croissant-jainkat letakarjuk egy konyharuhával, és egy órát kelesztjük. Ha letelt az egy óra, lekenjük a tészta tetejét tejjel felvert tojássárgájával.
 12. A croissant-okat aranybarnára sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/csokolades-croissant.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu