Csöröge fánk

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • egy nagyobb tál,
  • kelesztő tál,
  • frissen tartó fólia
  • nyújtófa,
  • pizzavágó
  • egy nagy serpenyő
  • tálca,
  • papír törölköző,
  • kis méretű szűrő, vagy szita

 

 

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

A fánkhoz:

  • 250 g búzaliszt (BL55)
  • 150 ml tejföl (20%-os)
  • 2 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A díszítéshez:

  • 150 g porcukor

Elkészítés:

  1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
  2. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát.
  3. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
  4. A tésztát vékonyan lisztezett munkafelületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd pizzavágóval rombuszokra vágjuk, és mindegyik közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
  5. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
  6. Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
  7. A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze