Csöröge fánk
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- egy nagyobb tál,
- kelesztő tál,
- frissen tartó fólia
- nyújtófa,
- pizzavágó
- egy nagy serpenyő
- tálca,
- papír törölköző,
- kis méretű szűrő, vagy szita
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
A fánkhoz:
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 150 ml tejföl (20%-os)
- 2 g porcukor
- 50 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
A sütéshez:
- 1 l étolaj
A díszítéshez:
- 150 g porcukor
- Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
- Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát.
- Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
- A tésztát vékonyan lisztezett munkafelületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd pizzavágóval rombuszokra vágjuk, és mindegyik közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
- Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
- Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
- A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze