Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
egy nagyobb tál,
kelesztő tál,
frissen tartó fólia
nyújtófa,
pizzavágó
egy nagy serpenyő
tálca,
papír törölköző,
kis méretű szűrő, vagy szita
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
A fánkhoz:
250 g búzaliszt (BL55)
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez:
1 l étolaj
A díszítéshez:
150 g porcukor
Elkészítés:
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát.
Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
A tésztát vékonyan lisztezett munkafelületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd pizzavágóval rombuszokra vágjuk, és mindegyik közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/