Darázsfészek

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 120 perc | Sütési idő: 18 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kelesztő tál,
  • folpack,
  • szita,
  • teáskanál,
  • kis tálka,
  • nyújtófa,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi vagy piteforma,
  • nyeles lábaska,

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt,
  • 30 g friss élesztő,
  • 30 g cukor,
  • 50 g vaj,
  • 2 dl tej,
  • 3 tojássárgája,
  • pici só

A töltelékhez:

  • 100 g vaj,
  • 100 g porcukor,
  • 2 evőkanál vaníliás cukor,
  • 100 g darált dió vagy kókuszreszelék, esetleg egy fél marék mazsola (ízlés szerint)

Az öntethez:

  • 1 dl tej,
  • 2 evőkanál vaníliás cukor

 

DarázsfészekElkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. ½ dl tejet meglangyosítunk és egy teáskanál cukrot szórunk bele. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk és minden hozzávalót beleteszünk, a felfuttatott élesztőt is.
  4. A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Egy ruganyos tésztát kapunk.
  5. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, és kb másfél óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  6. A krémhez a puha vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
  7. Ha a tészta megkelt, lisztezett munkafelületre borítjuk és kb fél cm vastagra nyújtjuk.
  8. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd rászórjuk a darált diót/kókuszreszeléket/mazsolát, és szorosan feltekerjük.
  9. Két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a hengert, majd szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb fél óráig hagyjuk újra megkelni.
  10. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  11. A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
  12. A tejet a vaníliás cukorral együtt meglangyosítjuk, és meglocsoljuk vele a megsült tésztát.
  13. Pár percre  visszatoljuk a sütőbe, míg a tészta magába szívja a vaníliás tejet.
  14. Pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd tálalhatjuk is.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze