Darázsfészek
fotó: Vidék Íze
Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 120 perc | Sütési idő: 18 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- kelesztő tál,
- folpack,
- szita,
- teáskanál,
- kis tálka,
- nyújtófa,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi vagy piteforma,
- nyeles lábaska,
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt,
- 30 g friss élesztő,
- 30 g cukor,
- 50 g vaj,
- 2 dl tej,
- 3 tojássárgája,
- pici só
A töltelékhez:
- 100 g vaj,
- 100 g porcukor,
- 2 evőkanál vaníliás cukor,
- 100 g darált dió vagy kókuszreszelék, esetleg egy fél marék mazsola (ízlés szerint)
Az öntethez:
- 1 dl tej,
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- A tésztához a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- ½ dl tejet meglangyosítunk és egy teáskanál cukrot szórunk bele. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk és minden hozzávalót beleteszünk, a felfuttatott élesztőt is.
- A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Egy ruganyos tésztát kapunk.
- Lisztezett kelesztőtálba tesszük, és kb másfél óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- A krémhez a puha vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett munkafelületre borítjuk és kb fél cm vastagra nyújtjuk.
- Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd rászórjuk a darált diót/kókuszreszeléket/
mazsolát, és szorosan feltekerjük. - Két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a hengert, majd szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb fél óráig hagyjuk újra megkelni.
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A tejet a vaníliás cukorral együtt meglangyosítjuk, és meglocsoljuk vele a megsült tésztát.
- Pár percre visszatoljuk a sütőbe, míg a tészta magába szívja a vaníliás tejet.
- Pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd tálalhatjuk is.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze