Datolyás mézes kenyér

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 60 perc

Eszközök

  • 2 tál,
  • hosszúkás kenyérsütő forma,
  • szilikonos sütőpapír,
  • szilikon spatula

 

 

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 250 g finomliszt,
  • 200 g datolya,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj,
  • ½ teáskanál só,
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 2 dl étolaj,
  • 100 g barna cukor,
  • 60 g méz,
  • 2 nagy tojás,
  • 1 teáskanál vanília esszencia,
  • 125 g apróra vágott dió,

 

Elkészítés:

  1. A datolyát tegyük egy tálba, és öntsük le annyi forró vízzel amennyi ellepi.
  2. A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
  3. Egy hosszúkás kenyérsütő formát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  4. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat, a sót és az őrölt szerecsendiót.
  5. Egy közepes tálban keverjük össze a tojásokat a barnacukorral, a mézzel, a vaníliával és az olajjal.
  6. A tojásos masszát öntsük a lisztkeverékhez, és egy szilikon spatulával alaposan keverjük össze.
  7. A datolyáról öntsük le vizet, magozzuk ki és vágjuk apró kockákra.
  8. Forgassuk a tésztába a datolya kockákat és az apróra vágott diót.
  9. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  10. Süssük a süteményt kb egy óráig, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  11. A sütőpapírral együtt emeljük ki a tésztát a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze