Datolyás mézes kenyér
fotó: Vidék Íze
Kevert tészták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 60 perc
Eszközök
- 2 tál,
- hosszúkás kenyérsütő forma,
- szilikonos sütőpapír,
- szilikon spatula
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 250 g finomliszt,
- 200 g datolya,
- 1 teáskanál sütőpor,
- ¾ teáskanál őrölt fahéj,
- ½ teáskanál só,
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
- 2 dl étolaj,
- 100 g barna cukor,
- 60 g méz,
- 2 nagy tojás,
- 1 teáskanál vanília esszencia,
- 125 g apróra vágott dió,
- A datolyát tegyük egy tálba, és öntsük le annyi forró vízzel amennyi ellepi.
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
- Egy hosszúkás kenyérsütő formát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat, a sót és az őrölt szerecsendiót.
- Egy közepes tálban keverjük össze a tojásokat a barnacukorral, a mézzel, a vaníliával és az olajjal.
- A tojásos masszát öntsük a lisztkeverékhez, és egy szilikon spatulával alaposan keverjük össze.
- A datolyáról öntsük le vizet, magozzuk ki és vágjuk apró kockákra.
- Forgassuk a tésztába a datolya kockákat és az apróra vágott diót.
- Öntsük a tésztát az előkészített formába, és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Süssük a süteményt kb egy óráig, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A sütőpapírral együtt emeljük ki a tésztát a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze