Diós, csokis karamellás szelet

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése könnyű| Előkészítési idő: 5 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc

Eszközök

  • 23×23 cm-es tepsi vagy sütő keret,
  • kézi robotgép,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • nyeles lábas/gyorsforraló,
  • kés,
  • vágódeszka

 

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

  • 200 g puha vaj,
  • 50 g barna cukor,
  • 230 g finomliszt,
  • 5 g sütőpor,
  • 30 g darált mandula,

A karamelles diós réteghez

  • 100 g sűrített tej,
  • 100 g tejszín,
  • 200 g vaj, kockákra vágva
  • 120 g barnacukor,
  • 30 g méz,
  • 360 g pirított dió apróra vágva (lehet dió, mogyoró, pekándió keverék is)

A csoki ganache-hoz:

  • 220 g tejszín,
  • 220 g étcsoki,
  • 20 g méz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra, és egy 23×23 cm-es négyzet alakú tepsit, vagy sütőkeretet béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az túl lógjon a forma szélein.
  2. A mandulás tésztához egy keverőtálban kézi robotgép segítségével keverjük simára a mandulás tészta hozzávalóit.
  3. A masszát simítsuk az előkészített tepsibe/sütőkeretbe, és kb 30 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A karamelles dió réteghez egy közepes serpenyőben, vagy lábasban főzzük össze a sűrített tejet, a vajat, a cukrot és a mézet. Forraljuk fel, és adjuk hozzá az apróra vágott pirított diót, keverjük tovább, és vegyük le az edényt a tűzről.
  5. Hagyjuk a tölteléket egy kicsit kihűlni, majd öntsük a kisült tésztára, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.
  6. A csoki ganache- hoz a tejszínt melegítsük forrásig. Az apróra vágott étcsokit tegyük egy tálba, öntsük rá a forrótejszínt és hagyjuk állni 2 percig.  Egy szilikon spatulával óvatosan – hogy ne keverjünk légbuborékot bele- addig keverjük a csokis tejszínt, míg a csoki teljesen elolvad, és egynemű lesz. Adjuk hozzá a mézet, ezzel is keverjük tovább, majd öntsük a kihűlt diós-karamelles rétegre.
  7. Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább 2 órára, majda sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből/keretből, és kockákra vágva tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze