Ünnepi sütik | Elkészítése könnyű| Előkészítési idő: 5 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc
Eszközök
- 23×23 cm-es tepsi vagy sütő keret,
- kézi robotgép,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- nyeles lábas/gyorsforraló,
- kés,
- vágódeszka
Hozzávalók:
A mandulás tésztához:
- 200 g puha vaj,
- 50 g barna cukor,
- 230 g finomliszt,
- 5 g sütőpor,
- 30 g darált mandula,
A karamelles diós réteghez
- 100 g sűrített tej,
- 100 g tejszín,
- 200 g vaj, kockákra vágva
- 120 g barnacukor,
- 30 g méz,
- 360 g pirított dió apróra vágva (lehet dió, mogyoró, pekándió keverék is)
- 220 g tejszín,
- 220 g étcsoki,
- 20 g méz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra, és egy 23×23 cm-es négyzet alakú tepsit, vagy sütőkeretet béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az túl lógjon a forma szélein.
- A mandulás tésztához egy keverőtálban kézi robotgép segítségével keverjük simára a mandulás tészta hozzávalóit.
- A masszát simítsuk az előkészített tepsibe/sütőkeretbe, és kb 30 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- A karamelles dió réteghez egy közepes serpenyőben, vagy lábasban főzzük össze a sűrített tejet, a vajat, a cukrot és a mézet. Forraljuk fel, és adjuk hozzá az apróra vágott pirított diót, keverjük tovább, és vegyük le az edényt a tűzről.
- Hagyjuk a tölteléket egy kicsit kihűlni, majd öntsük a kisült tésztára, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.
- A csoki ganache- hoz a tejszínt melegítsük forrásig. Az apróra vágott étcsokit tegyük egy tálba, öntsük rá a forrótejszínt és hagyjuk állni 2 percig. Egy szilikon spatulával óvatosan – hogy ne keverjünk légbuborékot bele- addig keverjük a csokis tejszínt, míg a csoki teljesen elolvad, és egynemű lesz. Adjuk hozzá a mézet, ezzel is keverjük tovább, majd öntsük a kihűlt diós-karamelles rétegre.
- Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább 2 órára, majda sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből/keretből, és kockákra vágva tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: