Diós sárgarépás sütemény

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Könnyű

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • közepes méretű tepsi,
  • keverőtálak,
  • kézi robotgép,
  • citrus reszelő,
  • citrus facsaró,
  • reszelő,
  • szilikon spatula,
  • sütemény rács,

 

 

Hozzávalók:

  • 300 g nyers, reszelt sárgarépa,
  • 300 g darált dió,
  • 150 g nyírfacukor,
  • 70 g rizsliszt,
  • 5 tojás + 2 tojásfehérje
  • 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • csipet só,

A tetejére:

  • 200 g darált dió,
  • 4 evőkanál cukormentes baracklekvár,
  • 2 evőkanál rum

A tepsi kikenéséhez:

  • 20 g vaj,
  • 20 g rizsliszt

Diós sárgarépás süteményElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  2. Egy közepes tepsit vajazzunk ki, és szórjuk meg rizsliszttel.
  3. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot.
  4. A tojássárgákat a nyírfacukorral habosítsuk ki fehéredésig. Majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a sót, a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt sárgarépát és a darált diót. Keverjük tovább, míg habos nem lesz.
  5. Óvatosan forgassuk a masszába a keményre vert tojásfehérjét is.
  6. A masszát öntsük az előkészített tepsibe, és az előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre.
  7. A sárgabarack lekvárt keverjük össze a rummal és a darált dióval, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy kenhető masszánk legyen.
  8. A megsült forró tésztát borítsuk rácsra és még forrón kenjük rá a rumos-diós lekvárt.
  9. Így hagyjuk kihűlni, és csak akkor szeleteljük, ha már alaposan kihűlt. Érdemes legalább egy fél napra hűtőbe tenni.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze