Diós sárgarépás sütemény
fotó: Vidék Íze
Kevert tészták | Könnyű
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- közepes méretű tepsi,
- keverőtálak,
- kézi robotgép,
- citrus reszelő,
- citrus facsaró,
- reszelő,
- szilikon spatula,
- sütemény rács,
Hozzávalók:
- 300 g nyers, reszelt sárgarépa,
- 300 g darált dió,
- 150 g nyírfacukor,
- 70 g rizsliszt,
- 5 tojás + 2 tojásfehérje
- 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 teáskanál sütőpor,
- csipet só,
A tetejére:
- 200 g darált dió,
- 4 evőkanál cukormentes baracklekvár,
- 2 evőkanál rum
A tepsi kikenéséhez:
- 20 g vaj,
- 20 g rizsliszt
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- Egy közepes tepsit vajazzunk ki, és szórjuk meg rizsliszttel.
- A tojásfehérjékből verjünk kemény habot.
- A tojássárgákat a nyírfacukorral habosítsuk ki fehéredésig. Majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a sót, a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt sárgarépát és a darált diót. Keverjük tovább, míg habos nem lesz.
- Óvatosan forgassuk a masszába a keményre vert tojásfehérjét is.
- A masszát öntsük az előkészített tepsibe, és az előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre.
- A sárgabarack lekvárt keverjük össze a rummal és a darált dióval, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy kenhető masszánk legyen.
- A megsült forró tésztát borítsuk rácsra és még forrón kenjük rá a rumos-diós lekvárt.
- Így hagyjuk kihűlni, és csak akkor szeleteljük, ha már alaposan kihűlt. Érdemes legalább egy fél napra hűtőbe tenni.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze