Fánkok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- egy kisebb tál,
- robotgép dagasztó karral,
- szita,
- kelesztő tál,
- nyújtófa,
- 2 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
- egy nagy serpenyő,
- tálca,
- papír törölköző,
- egy kisebb serpenyő
- egy közepes tál,
- kézi habverő,
- szilikon spatula,
- habzsák,
- hosszú, vékony csővég
Hozzávalók:
A fánkhoz:
- 500 g liszt
- 25 g porcukor
- 50 g vaj
- 4 db tojássárga
- 1/2 dl rum
- 25 g friss élesztő
- 4 dl tej
- olaj a sütéshez
Az epres/málnás töltelékhez:
- 150 g eper/málna (fagyasztott is lehet)
- 100 g mascarpone
- 1/4 db citrom
- 3 evőkanál barnacukor
- 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük.
- A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval a dagasztógép táljában. A közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és a felfutott élesztőt, a langyos tejet és a langyos vajat. Rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Nagyon lágy, hólyagos tészta lesz. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük és letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, majd szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 30 percet kelni.
- Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, és még melegen kristálycukorba hempergetjük.
- Az epres/málnás töltelékhez karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk az epret/málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.
- A tölteléket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: