Drezdai töltött fánk

Fánkok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • egy kisebb tál,
  • robotgép dagasztó karral,
  • szita,
  • kelesztő tál,
  • nyújtófa,
  • 2 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
  • egy nagy serpenyő,
  • tálca,
  • papír törölköző,
  • egy kisebb serpenyő
  • egy közepes tál,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatula,
  • habzsák,
  • hosszú, vékony csővég

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 500 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 4 db tojássárga
  • 1/2 dl rum
  • 25 g friss élesztő
  • 4 dl tej
  • olaj a sütéshez

Az epres/málnás töltelékhez:

  • 150 g eper/málna (fagyasztott is lehet)
  • 100 g mascarpone
  • 1/4 db citrom
  • 3 evőkanál barnacukor

 Drezdai töltött fánk Elkészítés:

  1. 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval a dagasztógép táljában. A közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és a felfutott élesztőt, a langyos tejet és a langyos vajat. Rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Nagyon lágy, hólyagos tészta lesz. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük és letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, majd szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 30 percet kelni.
  4. Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, és még melegen kristálycukorba hempergetjük.
  5. Az epres/málnás töltelékhez karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk az epret/málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.
  6. A tölteléket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: