fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A piskótához (22×30 cm-es tepsihez):
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 13 dkg puha vaj
- 1 db narancs
- 20 dkg finom liszt
- 1.5 tk sütőpor
- 1 csip só
- 1 ek holland kakaópor
- 2 n mar magozott meggy
A krémhez:
- 60 dkg tej
- 1 csom puncsízű pudingpor
- 1 csom vaníliaízű pudingpor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
A csokimázhoz:
- 20 dkg étcsoki
- 1 ek étolaj
A Duna-hullám igazi lagzis sütemény, egy nagy magyar klasszikus desszert, amit mindenki imád. Édes piskótalap, mennyei pudingos krém, finom meggy és étcsoki, ezekből áll a Duna-hullám, melynek receptjét videón is megmutatom.
Elkészítés:
- A Duna-hullám elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kb. 22 × 30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját az átszitált porcukorral egy kézi robotgép segítségével fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a puha vajat és a narancs lereszelt héját és kifacsart levét is. Tovább habosítjuk.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd óvatosan hozzáforgatjuk a vajas keverékhez.
- A tojásfehérjéket laza habbá verjük, és két részletben a lisztes masszához adjuk.
- A tészta felét az előkészített tepsibe öntjük. A másik feléhez óvatosan hozzáforgatjuk az átszitált kakaóport, és a sárga piskóta tetejére simítjuk. Villával örvényeket rajzolunk a tésztába, hogy szép hullámos legyen.
- A tészta tetejét megszórjuk meggyel, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.
- A krémhez a tejet forrásig melegítjük egy lábasban. A kétféle pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és kevés meleg tejjel.
- Folyamatos keverés közben a forró tejhez adjuk a kikevert pudingot, és sűrűre főzzük. Átöntjük egy tálba, és a krém (nem a tál) tetejére frissen tartó fóliát simítunk, hogy ne bőrösödjön be. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Míg hűl a puding, kihabosítjuk a puha vajat a porcukorral, majd a pudinghoz adjuk, és kézi robotgéppel teljesen csomómentesre keverjük.
- A krémet egyenletesen elosztjuk a piskótán, egyenesre simítjuk a tetejét, és a süteményt a hűtőbe tesszük.
- A csokimázhoz az apróra tört/vágott étcsokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a krém tetejére simítjuk. Villával hullámokat rajzolunk a csokimázba.
- Visszatesszük a hűtőbe, míg megköt a csoki, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Megosztás: