Duna-hullám

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A piskótához (22×30 cm-es tepsihez):

  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 13 dkg puha vaj
  • 1 db narancs
  • 20 dkg finom liszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 csip só
  • 1 ek holland kakaópor
  • 2 n mar magozott meggy

A krémhez:

  • 60 dkg tej
  • 1 csom puncsízű pudingpor
  • 1 csom vaníliaízű pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor

A csokimázhoz:

  • 20 dkg étcsoki
  • 1 ek étolaj

A Duna-hullám igazi lagzis sütemény, egy nagy magyar klasszikus desszert, amit mindenki imád. Édes piskótalap, mennyei pudingos krém, finom meggy és étcsoki, ezekből áll a Duna-hullám, melynek receptjét videón is megmutatom.

Elkészítés:

  1. A Duna-hullám elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kb. 22 × 30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját az átszitált porcukorral egy kézi robotgép segítségével fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a puha vajat és a narancs lereszelt héját és kifacsart levét is. Tovább habosítjuk.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd óvatosan hozzáforgatjuk a vajas keverékhez.
  4. A tojásfehérjéket laza habbá verjük, és két részletben a lisztes masszához adjuk.
  5. A tészta felét az előkészített tepsibe öntjük. A másik feléhez óvatosan hozzáforgatjuk az átszitált kakaóport, és a sárga piskóta tetejére simítjuk. Villával örvényeket rajzolunk a tésztába, hogy szép hullámos legyen.
  6. A tészta tetejét megszórjuk meggyel, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.
  7. A krémhez a tejet forrásig melegítjük egy lábasban. A kétféle pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és kevés meleg tejjel.
  8. Folyamatos keverés közben a forró tejhez adjuk a kikevert pudingot, és sűrűre főzzük. Átöntjük egy tálba, és a krém (nem a tál) tetejére frissen tartó fóliát simítunk, hogy ne bőrösödjön be. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  9. Míg hűl a puding, kihabosítjuk a puha vajat a porcukorral, majd a pudinghoz adjuk, és kézi robotgéppel teljesen csomómentesre keverjük.
  10. A krémet egyenletesen elosztjuk a piskótán, egyenesre simítjuk a tetejét, és a süteményt a hűtőbe tesszük.
  11. A csokimázhoz az apróra tört/vágott étcsokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a krém tetejére simítjuk. Villával hullámokat rajzolunk a csokimázba.
  12. Visszatesszük a hűtőbe, míg megköt a csoki, majd szeletekre vágva tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/duna-hullam.recept/

Megosztás: