Ebelskiver áfonyával/szederrel
(dán palacsinta golyó)

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • kézi robotgép,
  • két közepes tál,
  • egy kisebb tál,
  • egy evőkanál,
  • öntöttvas Ebelskiver sütőforma,

 

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 2 L-es méretű tojás,
  • 30 g cukor,
  • 320 g finomliszt,
  • 20 g sütőpor,
  • ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • csipet só,
  • 60 g olvasztott vaj,
  • 400 ml író,
  • 1 csésze olaj a sütéshez
  • 10-15 szem áfonya/szeder
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A grillsütőt készítsük elő direkt sütésre és fűtsük 180-200 fokra.
  2. Válasszuk szét a tojásokat.
  3. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá.
  4. A többi hozzávalót keverjük simára, majd óvatosan adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét.
  5. A szilvákat vágjuk 4 felé.
  6. A felfűtött sütőbe tegyük be az ebelskiver sütőt.
  7. Minden üregbe öntsünk egy kávéskanál olajat, melegítsük fel, majd tegyünk az üregekbe 1 evőkanál tésztát.
  8. Mindegyik tészta közepébe tegyünk egy szem áfonyát/szedret.
  9. Süssük a palacsintagolyókat addig amíg a tészta szélén buborékok jelennek meg.
  10. Ekkor egy hurkapálcával óvatosan fordítsuk meg a félig sült palacsintagolyókat.
  11. Süssük meg a másik felüket is.
  12. Borítsuk ki a sütőformából a megsült Ebelskivereket egy tányérra és még melegen szórjuk meg porcukorral.