Édesburgonyás gyümölcskenyér
fotó: Vidék Íze
Kevert tészták | Könnyű
Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- egy kisebb tepsi,
- botmixer,
- keverőtál,
- szilikon spatulák,
- vágódeszka,
- kés,
- kézi robotgép,
- két 8 x 15 cm-es süthető forma, vagy gyümölcskenyér forma, esetleg őzgerinc forma,
- rács,
- kenőecset
Hozzávalók 2 db 8×15 cm-es süthető formához:
A tésztához:
- 150 g édesburgonya,
- 75 g teljeskiőrlésű liszt,
- 50 g kókuszliszt,
- ¾ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna,
- csipet só,
- ½ teáskanál fahéj,
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér,
- egy csipet őrölt szerecsendió,
- 25 g aszalt szilva,
- 25 g aszalt barack
- 25 g kandírozott narancshéj
- 75 g kókuszolaj,
- 40 g natúr joghurt,
- 110 g nádcukor,
- 2 tojás
- egy marék szeletelt mandula
A tetejére:
- 100 g baracklekvár
- aszalt gyümölcsök
Elkészítés:
- Az édesburgonyát mossuk meg, és héjában süssük meg 200 fokos sütőben 45-50 perc alatt. Hűtsük ki, hámozzuk meg, és mérjük ki egy tálba a szükséges mennyiséget, botmixerrel pürésítsük.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A száraz alapanyagokat – liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fűszereket mérjük ki egy tálba, és keverjük össze alaposan.
- Az aszalt szilvát és az aszalt barackot vágjuk apró kockákra, tegyük egy kisebb tálba a kandírozott narancshéjjal együtt, és keverjünk hozzá egy evőkanálnyit a lisztkeverékből.
- A tojásokat és a nádcukrot egy másik tálban keverjük fehéredésig kézi robotgép segítségével.
- Adjuk a tojásos masszához a kókuszolajat, a joghurtot és ezzel is keverjük tovább.
- Most az édesburgonyapürét is adjuk a keverékhez és addig keverjük a robotgéppel, míg homogén masszát kapunk.
- Három részletben adjuk hozzá a lisztkeveréket, és végül a lisztbe forgatott gyümölcsöket is, alaposan keverjük össze, hogy ne maradjanak lisztcsomók.
- A masszát felezzük el a két sütőformában, és szórjuk meg a tetejét szeletelt mandulával. 40- 50 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni a kenyérkéket, majd díszítsük fel a tetejüket az aszalt gyümölcsökkel.
- A baracklekvárt kissé melegítsük fel, és kenjük meg vele a sütemények tetejét, hogy szép fényes legyen.
- Hagyjuk kissé megszikkadni a lekvárt, majd a formákból kivéve szeleteljük a gyümölcskenyereket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze