Édesburgonyás gyümölcskenyér

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Könnyű

Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • egy kisebb tepsi,
  • botmixer,
  • keverőtál,
  • szilikon spatulák,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • kézi robotgép,
  • két 8 x 15 cm-es süthető forma, vagy gyümölcskenyér forma, esetleg őzgerinc forma,
  • rács,
  • kenőecset

 

 

 

Hozzávalók 2 db 8×15 cm-es süthető formához:

A tésztához:

  • 150 g édesburgonya,
  • 75 g teljeskiőrlésű liszt,
  • 50 g kókuszliszt,
  • ¾ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • csipet só,
  • ½ teáskanál fahéj,
  • ½ kávéskanál őrölt gyömbér,
  • egy csipet őrölt szerecsendió,
  • 25 g aszalt szilva,
  • 25 g aszalt barack
  • 25 g kandírozott narancshéj
  • 75 g kókuszolaj,
  • 40 g natúr joghurt,
  • 110 g nádcukor,
  • 2 tojás
  • egy marék szeletelt mandula

A tetejére:

  • 100 g baracklekvár
  • aszalt gyümölcsök

Édesburgonyás gyümölcskenyér

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát mossuk meg, és héjában süssük meg 200 fokos sütőben 45-50 perc alatt. Hűtsük ki, hámozzuk meg, és mérjük ki egy tálba a szükséges mennyiséget, botmixerrel pürésítsük.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. A száraz alapanyagokat – liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fűszereket mérjük ki egy tálba, és keverjük össze alaposan.
  4. Az aszalt szilvát és az aszalt barackot vágjuk apró kockákra, tegyük egy kisebb tálba a kandírozott narancshéjjal együtt, és keverjünk hozzá egy evőkanálnyit a lisztkeverékből.
  5. A tojásokat és a nádcukrot egy másik tálban keverjük fehéredésig kézi robotgép segítségével.
  6. Adjuk a tojásos masszához a kókuszolajat, a joghurtot és ezzel is keverjük tovább.
  7. Most az édesburgonyapürét is adjuk a keverékhez és addig keverjük a robotgéppel, míg homogén masszát kapunk.
  8. Három részletben adjuk hozzá a lisztkeveréket, és végül a lisztbe forgatott gyümölcsöket is, alaposan keverjük össze, hogy ne maradjanak lisztcsomók.
  9. A masszát felezzük el a két sütőformában, és szórjuk meg a tetejét szeletelt mandulával. 40- 50 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  10. Rácsra téve hagyjuk kihűlni a kenyérkéket, majd díszítsük fel a tetejüket az aszalt gyümölcsökkel.
  11. A baracklekvárt kissé melegítsük fel, és kenjük meg vele a sütemények tetejét, hogy szép fényes legyen.
  12. Hagyjuk kissé megszikkadni a lekvárt, majd a formákból kivéve szeleteljük a gyümölcskenyereket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze