Eper-rebarbara tart

fotó: Vidék Íze

Piték és tarte-ok | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 5 óra | Elkészítési (sütési) idő: 15 perc

Eszközök

  • tepsi,
  • keverő tálak,
  • spatulák,
  • kés,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 26-cm-es tarte forma,
  • botmixer,
  • kis nyeles lábas/gyorsforraló,
  • serpenyő,
  • szűrő,
  • villa,
  • kézi habverő,
  • frissen tartó fólia

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g finomliszt,
  • 225 g puha vaj,
  • csipet só,
  • 80 g porcukor

A töltelékhez:

  • 250 g eper,
  • 250 g rebarbara,
  • 2 evőkanál barnacukor,
  • 1 citrom leve,
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő,
  • 5 tojássárgája,
  • 150 g kristálycukor,
  • egy kávéskanál vanília kivonat,
  • 65 g puha vaj,
  • egy csipet só

A díszítéshez:

  • friss eper szemek,
  • sült rebarbara darabok,
  • menta levelek,
  • tejszínhab, ehető virágok

 

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. Az epreket vágjuk félbe, a rebarbarát vágjuk 1,5 cm-es darabokra és a gyümölcsdarabokat terítsük szét a sütőpapíros tepsin.A tetejére szórjuk rá a barna cukrot, majd 15-20 perc alatt süssük puhára, közben egyszer-kétszer keverjük meg.
  3. Ha a gyümölcsök megpuhultak és kissé levet eresztettek, vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük át a sült gyümölcsdarabokat egy tálba és törjük át egy villával.
  4. Ha túl soknak találjuk a gyümölcsök levét szűrjük le, vagy egy serpenyőben sűrítsük be egy kissé.
  5. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a lisztet, a porcukrot és a sót. Nyomkodjuk bele egy 26 cm-es, kivehető aljú tart formába. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe és kb 15 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük félre kihűlni.
  6. A töltelékhez egy kis tálban keverjük simára a citromlevet és a kukoricakeményítőt. Öntsük a keveréket egy közepes serpenyőbe, és keverjük hozzá a sült eper-rebarbara keveréket, a kristálycukrot és a tojássárgákat. A keveréket közepes lángon, folyamatos keverés közben addig melegítsük, mag besűrűsödik.
  7. Ekkor vegyük le a serpenyőt a tűzről, keverjük hozzá a vaníliát és a vajat, majd keverjük teljesen egyneművé, akár át is botmixerezhetjük.
  8. Öntsük a tölteléket a megsült tart tésztába, fedjük le frissen tartó fóliával, és legalább 4 órára tegyük hűtőszekrénybe.
  9. Tálalás előtt a kihűlt tart tetejét díszítsük félbevágott friss eperszemekkel és sült rebarbara darabokkal, apró mentalevelekkel, tejszínhab rózsákkal, ehető virágokkal.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. áprilisi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze