Epres joghurttorta ribizlivel
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Ár: megfizethető
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók:
A gyömölcspüréhez:
- 30 dkg friss, vagy fagyasztott eper
- 2 ek cukor
- 1 ek citromlé
Az alaphoz:
- 20 dkg zabkeksz
- 5 dkg aprószemű zabpehely
- 8 dkg olvasztott vaj
A joghurtos krémhez:
- 8 lap (16 g) zselatin
- 50 dkg görög joghurt
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 20 dkg habtejszín (35%-os)
A díszítéshez:
- néhány szem friss ribizli
Alul ropogós, felül krémesen lágy: itt a legfinomabb epres joghurttorta, amit valaha kóstoltál!
A közel 40 fokos nyári kánikulában – illetve akkor, ha nem akarunk tésztasütéssel bajlódni – nincs is jobb egy sütés nélküli sütemény receptnél! Ez az epres joghurttorta, némi szezonális bogyós gyümölccsel kiegészítve, maga a csoda: a kekszalap, az eperpürés krém – egyszerűen elronthatatlan! Különösen, ha követed a Mindmegette Sütisuli coach-ának, Farkasinszki Ildikónak profi tanácsait!
Elkészítés:
- Az epres joghurttorta krémjéhez először a gyümölcspürét készítsük el. A friss gyümölcsöt mossuk, és szárítsuk meg, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra, és tegyük egy kisebb fazékba. Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor csak rakjuk őket a fazékba.
- Adjuk a cukrot és a citromlevet a gyümölcsökhöz és alacsony lángon forraljuk kb 3-4 percig, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
- Vegyük le az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítsük a bogyókat, míg egy sima mártást kapunk. Ha zavarnak bennünket az apró magok, szűrjük át a pürét egy apró lyukú szűrőn. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kekszalaphoz egy turmixgépben/aprítógépben törjük össze a zabkekszet. Ha nincs gépünk használjunk egy fagyasztózacskót és sodrófát a kekszek összetöréséhez.
- Adjuk a kekszmorzsához a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
- Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát szilikonos sütőpapírral. Tegyük a vajas kekszmorzsa keveréket a forma aljába és alaposan nyomogassuk bele. Tegyük a formát hűtőbe, hogy megszilárduljon a kekszalap.
- A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
- A joghurtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliakivonatot öntsük egy nagy tálba és kézi robotgéppel alaposan keverjük el.
- Adjuk a joghurtos krémhez a gyümölcspüré ¾-ét és azzal is keverjük össze.
- A tejszínt verjük kemény habbá.
- A megpuhult zselatinlapokat nyomkodjuk ki, és egy tálkában melegítsük fel mikróban, vagy alacsony lángon, míg a zselatin felolvad, és folyóssá válik, de vigyázzunk, forralni nem szabad.
- Adjunk egy kevés joghurtos keveréket az olvasztott zselatinhoz, és keverjük el alaposan. Több részletben adjuk hozzá a többi joghurtos keveréket is és mindig alaposan keverjük ki, nehogy a zselatin csomós maradjon. Ez az eljárás a hőkiegyenlítés.
- Óvatosan forgassuk zselatinos joghurtkrémbe a felvert tejszínhabot.
- A tortaforma oldalát béleljük ki waxfóliával, vagy olyan szélességű sütőpapír csíkkal, mint a forma oldala.
- Öntsük a krémet a tortaformában lévő kekszrétegre.
- Adjuk hozzá a maradék 1/4 gyümölcspürét és egy fogpiszkálóval, vagy saslikpálcával forgassuk bele a krémbe, hogy szép márványos mintát kapjunk.
- A tortát legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Ha a torta kidermedt, vegyük le forma oldalát, óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a fóliát, vagy a sütőpapírt.
- Néhány szem friss ribizlivel díszítsük fel a tortát, és már tálalhatjuk is.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/epres-joghurttorta-ribizlivel.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu