Epres leveles tészta torta rózsaborssal
fotó: Vidék Íze
Leveles tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 35 perc
Pihentetési idő: 2 óra 10 perc
Eszközök
- keverőtál,
- folpack,
- nyújtófa,
- szilikonos sütőpapír,
- kisebb fazék,
- szilikonspatula,
- habzsák csillagcsővel,
- 24X24 cm-es sütőkeret
- kézi robotgép habverőfejjel
- éles kés, vagy pizzavágó
- villa
Hozzávalók 8 db-hoz:
A leveles tésztához:
- 400 g Bl55-ös liszt,
- 50 g olvasztott vaj,
- 10 g só,
- 250-300 g hideg vaj,
- liszt a munkafelületre
A rózsaborsos eperkompóthoz:
- 230 g eper,
- 90 g nádcukor,
- fél teáskanál durvára őrölt rózsabors,
- fél vaníliarúd veleje, vagy vaníliaőrlemény
A borsos tejszínhez:
- 180 g hideg tejszín,
- 30 g mascarpone,
- fél teáskanál durvára őrölt szecsuáni borss,
- 20 g porcukor,
A díszításhez:
- 300 g eper
- durvára őrölt rózsabors ízlés szerint
Elkészítés:
- A lisztet egy keverőtálba tesszük és a közepébe mélyedést készítünk. 200 ml hideg vizet, az olvasztott vajat és a sót a mélyedésbe tesszük. az ujjhegyeinkkel összegyúrjuk, míg egy sima tésztát kapunk. Cipót formázunk belőle, amit kissé kilapítva, négyzet alakúvá formázunk, majd folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
- A hideg vajat előkészítjük a hajtogatáshoz. Két réteg sütőpapír közé téve a nyújtófával addig csapkodjuk, míg fél cm vastagságú négyzetet kapunk, majd ismét betesszük a hűtőbe.
- A pihentetett tésztát a lisztezett munkafelületen téglalap alakúvá nyújtjuk, melynek az egyik oldala dupla olyan hosszú legyen, mint a másik.
- A hideg vajat a közepére tesszük, és a tésztaszéleket ráhajtjuk. A tésztának mindenütt egyenletesen vastagnak kell lennie, a széleket pedig gondosan össze kell nyomkodni.
- A tésztát hosszirányba kinyújtjuk, míg háromszor olyan hosszú lesz, mint széles.
- Ekkor a tészta harmadát behajtjuk a közepéig, majd a másik harmadot is ráhajtjuk.
- 90 fokkal elfordítjuk a tésztát úgy, hogy az illesztés a jobb oldalon legyen.
- A széleket alaposan összenyomjuk, majd még egyszer kinyújtjuk, és ugyanígy hajtogatjuk.
- Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- A pihentetést követően megismételjük a hajtogatást az előzőek szerint, majd újra becsomagoljuk a tésztát és még húsz percig pihentetjük a hűtőben.
A rózsaborsos eperkompót:
- Az epreket felezzük, vagy negyedeljük. A többi hozzávalóval a fazékba téve alacsony hőfokon felforraljuk, majd 20-25 percig csendesen bugyogtatjuk, míg az eprek megpuhulnak.
- Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd betesszük a hűtőszekrénybe.
A leveles tészta sütése:
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- A tésztát két mm vastagságúra nyújtjuk,
- Rátesszük a sütőkeretet és éles késsel, vagy pizzavágóval körbevágjuk a keretet.
- A megmaradt tésztából 2 db 1,5 cm széles 24 cm hosszú csíkot vágunk, amiket a tésztanégyzet két megnedvesített szélére teszünk. A tésztát villával megszurkáljuk. A széleket egyenletesre igazgatjuk egy spatulával, vagy késsel.
- A tésztát sütőpapíros tepsire tesszük, és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Majd rácsra téve kihűtjük.
A rózsaborsos borsos tejszín:
- A keverőtálat és a habverőt 10 percre a fagyasztóba tesszük.
- A tejszínt, a mascarponét és a borsot a keverőtálba tesszük. Először alacsony fokozaton, majd magasabb fokozaton addig verjük amíg egy levegős, kemény habot kapunk.
- Ekkor rászitáljuk a porcukrot, és továbbverjük, míg olyan kemény habot kapunk, hogy fejre állítva a tálat, nem folyik ki belőle.
- A krémet egy csillagcsöves habzsákba töltjük.
Összállítás és díszítés:
- Az epreket negyedekbe vágjuk a leveleivel együtt.
- Egy vékony réteg eperkompóttal megkenjük a tésztát.
- Ízlésesen elhelyezzük rajta a negyed epreket, a közökbe pedig tejszín csillagokat nyomkodunk.
- A tetejét ízlés szerint meghintjük durvára őrölt borssal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze