Epres leveles tészta torta rózsaborssal

fotó: Vidék Íze

Leveles tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 35 perc

Pihentetési idő: 2 óra 10 perc

Eszközök

  • keverőtál,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kisebb fazék,
  • szilikonspatula,
  • habzsák csillagcsővel,
  • 24X24 cm-es sütőkeret
  • kézi robotgép habverőfejjel
  • éles kés, vagy pizzavágó
  • villa

 

Hozzávalók 8 db-hoz:

A leveles tésztához:

  • 400 g Bl55-ös liszt,
  • 50 g olvasztott vaj,
  • 10 g só,
  • 250-300 g hideg vaj,
  • liszt a munkafelületre

A rózsaborsos eperkompóthoz:

  • 230 g eper,
  • 90 g nádcukor,
  • fél teáskanál durvára őrölt rózsabors,
  • fél vaníliarúd veleje, vagy vaníliaőrlemény

A borsos tejszínhez:

  • 180 g hideg tejszín,
  • 30 g mascarpone,
  • fél teáskanál durvára őrölt szecsuáni borss,
  • 20 g porcukor,

A díszításhez:

  • 300 g eper
  • durvára őrölt rózsabors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A lisztet egy keverőtálba tesszük és a közepébe mélyedést készítünk. 200 ml hideg vizet, az olvasztott vajat és a sót a mélyedésbe tesszük. az ujjhegyeinkkel összegyúrjuk, míg egy sima tésztát kapunk. Cipót formázunk belőle, amit kissé kilapítva, négyzet alakúvá formázunk, majd folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
  2. A hideg vajat előkészítjük a hajtogatáshoz. Két réteg sütőpapír közé téve a nyújtófával addig csapkodjuk, míg fél cm vastagságú négyzetet kapunk, majd ismét betesszük a hűtőbe.
  3. A pihentetett tésztát a lisztezett munkafelületen téglalap alakúvá nyújtjuk, melynek az egyik oldala dupla olyan hosszú legyen, mint a másik.
  4. A hideg vajat a közepére tesszük, és a tésztaszéleket ráhajtjuk. A tésztának mindenütt egyenletesen vastagnak kell lennie, a széleket pedig gondosan össze kell nyomkodni.
  5. A tésztát hosszirányba kinyújtjuk, míg háromszor olyan hosszú lesz, mint széles.
  6. Ekkor a tészta harmadát behajtjuk a közepéig, majd a másik harmadot is ráhajtjuk.
  7. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát úgy, hogy az illesztés a jobb oldalon legyen.
  8. A széleket alaposan összenyomjuk, majd még egyszer kinyújtjuk, és ugyanígy hajtogatjuk.
  9. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
  10. A pihentetést követően megismételjük a hajtogatást az előzőek szerint, majd újra becsomagoljuk a tésztát és még húsz percig pihentetjük a hűtőben.

A rózsaborsos eperkompót:

  1. Az epreket felezzük, vagy negyedeljük. A többi hozzávalóval a fazékba téve alacsony hőfokon felforraljuk, majd 20-25 percig csendesen bugyogtatjuk, míg az eprek megpuhulnak.
  2. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd betesszük a hűtőszekrénybe.

A leveles tészta sütése:

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  2. A tésztát két mm vastagságúra nyújtjuk,
  3. Rátesszük a sütőkeretet és éles késsel, vagy pizzavágóval körbevágjuk a keretet.
  4. A megmaradt tésztából 2 db 1,5 cm széles 24 cm hosszú csíkot vágunk, amiket a tésztanégyzet két megnedvesített szélére teszünk. A tésztát villával megszurkáljuk. A széleket egyenletesre igazgatjuk egy spatulával, vagy késsel.
  5. A tésztát sütőpapíros tepsire tesszük, és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Majd rácsra téve kihűtjük.

A rózsaborsos borsos tejszín:

  1. A keverőtálat és a habverőt 10 percre a fagyasztóba tesszük.
  2. A tejszínt, a mascarponét és a borsot a keverőtálba tesszük. Először alacsony fokozaton, majd magasabb fokozaton addig verjük amíg egy levegős, kemény habot kapunk.
  3. Ekkor rászitáljuk a porcukrot, és továbbverjük, míg olyan kemény habot kapunk, hogy fejre állítva a tálat, nem folyik ki belőle.
  4. A krémet egy csillagcsöves habzsákba töltjük.

Összállítás és díszítés:

  1. Az epreket negyedekbe vágjuk a leveleivel együtt.
  2. Egy vékony réteg eperkompóttal megkenjük a tésztát.
  3. Ízlésesen elhelyezzük rajta a negyed epreket, a közökbe pedig tejszín csillagokat nyomkodunk.
  4. A tetejét ízlés szerint meghintjük durvára őrölt borssal.

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze