Epres-marcipános mini tarte

Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Hűtés: 60 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • folpack,
  • 12 db mini tarte forma, vagy egy 26 cm átmérőjű nagy tarte forma,
  • a formák méreténél kicsit nagyobb kerek kiszúró,
  • keverő tál,
  • kanál,
  • kés

Hozzávalók 12 db kicsi, vagy egy nagy tarte-hoz:

A tarte tésztához:

  • 200 g finomliszt,
  • 50 g mandulaliszt,
  • 125 g hideg vaj,
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai,
  • csipet só,
  • 50 g porcukor,

A töltelékhez:

  • 150 g marcipán,
  • 250 g eper, kis kockákra vágva,
  • 1,5 evőkanál kukorica keményítő,
  • 1 evőkanál vaníliás cukor,
  • 25 g cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 evőkanál citromlé

Díszítéshez:

  • 250 g friss eper vékony szeletekre vágva

Elkészítés:

A tarte tészta:

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  2. A kétféle lisztet, a sót és a kis kockákra vágott vajat késes betétű robotgépben összemorzsoljuk.
  3. Ezután kiöntjük egy keverő tálba, hozzáadunk 1-2 evőkanál hideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  4. Folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  5. A pihentetés idő letelte után, a tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 12 db – a mini tarte formáknál kissé nagyobb – kört vágunk ki belőlük. Ha egy nagy tarte-ot készítünk, akkor a formánál kb. 3 cm-rel nagyobb körlappá nyújtjuk ki a tésztát, majd belehelyezzük a formákba és kissé bele is nyomkodjuk, úgy, hogy a forma oldalain is legyen tészta. A forma peremén túl lógó széleket egy kis éles késsel levágjuk, az alját pedig villával megszurkáljuk.
  6. A marcipánt 12 kis, vagy egy nagy gombóccá gyúrjuk kilapítjuk és elegyengetjük a tésztakosárkákban.

A töltelék:

  1. A kis kockákra vágott eper szemeket tálba tesszük, összekeverjük a keményítővel és a cukrokkal, meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a reszelt citrom héjjal és alaposan összekeverjük és rákanalazzuk a marcipánnal bélelt tarte-okba.
  2. Az előmelegített sütőben a kis tarte-okat 30, a nagyot 45 perc alatt szép világosra sütjük.

Összeállítás és díszítés:

A kihűlt tarte-okat kivesszük a formákból, és vékony szeletekre vágott friss eperrel díszítjük.