Piték és tarte-ok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Hűtés: 60 perc
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- folpack,
- 12 db mini tarte forma, vagy egy 26 cm átmérőjű nagy tarte forma,
- a formák méreténél kicsit nagyobb kerek kiszúró,
- keverő tál,
- kanál,
- kés
Hozzávalók 12 db kicsi, vagy egy nagy tarte-hoz:
A tarte tésztához:
- 200 g finomliszt,
- 50 g mandulaliszt,
- 125 g hideg vaj,
- 1 vaníliarúd kikapart magjai,
- csipet só,
- 50 g porcukor,
A töltelékhez:
- 150 g marcipán,
- 250 g eper, kis kockákra vágva,
- 1,5 evőkanál kukorica keményítő,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 25 g cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanál citromlé
Díszítéshez:
- 250 g friss eper vékony szeletekre vágva
Elkészítés:
A tarte tészta:
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- A kétféle lisztet, a sót és a kis kockákra vágott vajat késes betétű robotgépben összemorzsoljuk.
- Ezután kiöntjük egy keverő tálba, hozzáadunk 1-2 evőkanál hideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
- A pihentetés idő letelte után, a tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 12 db – a mini tarte formáknál kissé nagyobb – kört vágunk ki belőlük. Ha egy nagy tarte-ot készítünk, akkor a formánál kb. 3 cm-rel nagyobb körlappá nyújtjuk ki a tésztát, majd belehelyezzük a formákba és kissé bele is nyomkodjuk, úgy, hogy a forma oldalain is legyen tészta. A forma peremén túl lógó széleket egy kis éles késsel levágjuk, az alját pedig villával megszurkáljuk.
- A marcipánt 12 kis, vagy egy nagy gombóccá gyúrjuk kilapítjuk és elegyengetjük a tésztakosárkákban.
A töltelék:
- A kis kockákra vágott eper szemeket tálba tesszük, összekeverjük a keményítővel és a cukrokkal, meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a reszelt citrom héjjal és alaposan összekeverjük és rákanalazzuk a marcipánnal bélelt tarte-okba.
- Az előmelegített sütőben a kis tarte-okat 30, a nagyot 45 perc alatt szép világosra sütjük.
Összeállítás és díszítés:
A kihűlt tarte-okat kivesszük a formákból, és vékony szeletekre vágott friss eperrel díszítjük.
Megosztás: