Epres piskóta rolád

Piskóták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési idő: 10 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • 3 db habzsák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tiszta konyharuha,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • kézi robotgép,
  • folpack

Hozzávalók:

A díszítéshez:

  • 30 g vaj,
  • 30 g kristálycukor,
  • 40 g finomliszt,
  • 30 g tojásfehérje
  • piros, rózsaszín  és zöld ételfesték

A piskótához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva,
  • 80 g cukor,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • 30 g tej,
  • ½ teáskanál mandula kivonat,
  • ½ teáskanál só,
  • 80 g finomliszt,
  • piros ételfesték,

A krémhez:

  • 250 g tejszín,
  • ¼ teáskanál zselatin por,
  • 15 g liofilizált eper,
  • 40 g cukor,
  • 8 g porcukor,

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő180 fokra, egy sütőlapot béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. A díszítőpaszta elkészítéséhez egy spatulával addig keverjük a vajat a cukorral, míg a cukor teljesen elolvad.Adjuk hozzá a lisztet. és keverjük teljesen simára. Végül mehet hozzá a tojásfehérje, és ezzel is keverjük alaposan össze, míg egy vajkrém állagú masszát kapunk.
  3. A pasztát osszuk három adagra. kb 20 g-ot keverjünk össze zöld ételfestékkel,kb 60 g-ot rózsaszín és piros ételfestékkel, és kb 40 g-ot rózsaszín ételfestékkel.
  4. A tepsiben lévő sütőpapírra nyomjunk ki először a zöld eperszárakat, majd a piros epreket és végül pöttyözzünk közéjük rózsaszín bogyókat. tegyük a tepsit a fagyasztóba, amíg elkészítjük a piskótatésztát.
  5. A tojássárgákat a cukor felével habosítsuk fehéredésig, majd öntsük bele az olajat, a tejet, a mandulaaromát, adjunk hozzá egy kis ételfestéket és azzal is keverjük el. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a tojáshabba és forgassuk bele.
  6. A tojásfehérjéket a maradék cukorral verjük tejföl sűrűségű habbá, és egy szilikon spatulával óvatosan keverjük a tojássárgás masszába.
  7. Vegyük ki a tepsit a fagyasztóból öntsük a rózsaszínű masszát a mintázott sütőpapírra és egy hajlított kenőkéssel simítsuk el.
  8. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb 10 perc alatt süssük meg a piskótalapot. Akkor jó, ha a szélek épp csak elkezdenek barnulni.
  9. A kisült piskótalapot óvatosan fordítsuk egy sütőpapírral borított nagy vágódeszkára és húzzuk le a sütőpapírt, agy látható lesz az epres minta. Egy tiszta konyharuhát vékonyan szitáljunk meg porcukorral és borítsuk rá a mintás piskótára, majd fordítsuk meg, úgy, hogy a minta lefelé legyen. A konyharuhával együtt még melegen tekerjük fel a piskótalapot, és így hagyjuk kihűlni.
  10. A töltelékhez a zselatinport szórjuk egy kis tálkába, öntsünk rá egy evőkanál hideg vizet, és hagyjuk megduzzadni, majd mikroban melegítsük fel, de ne forraljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.
  11. A liofilizált epret kávédarálóban őröljük porrá, a cukorral együtt.
  12. A tejszínt verjük lágy habbá, adjuk hozzá a porcukrot és verjük teljesen keményre. Hőkiegyenlítéssel apránként keverjük a zselatinmasszát a tejszínhabba, majd óvatosan forgassuk bele az epres porcukrot is.
  13. Tekerjük ki a kihűlt piskótalapot a konyharuhából, kenjük meg a rózsaszínű habkrémmel, úgy hogy kb 1,5 cm-et hagyjunk üresen a szélén.
  14. Óvatosan tekerjük fel a piskótatekercset, csomagoljuk folpackba és legalább 3 órára tegyük hűtőbe.

Megosztás: