Piskóták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési idő: 10 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- 3 db habzsák,
- szilikonos sütőpapír,
- tiszta konyharuha,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- kézi robotgép,
- folpack
Hozzávalók:
A díszítéshez:
- 30 g vaj,
- 30 g kristálycukor,
- 40 g finomliszt,
- 30 g tojásfehérje
- piros, rózsaszín és zöld ételfesték
A piskótához:
- 3 nagy tojás szétválasztva,
- 80 g cukor,
- 1 evőkanál étolaj,
- 30 g tej,
- ½ teáskanál mandula kivonat,
- ½ teáskanál só,
- 80 g finomliszt,
- piros ételfesték,
A krémhez:
- 250 g tejszín,
- ¼ teáskanál zselatin por,
- 15 g liofilizált eper,
- 40 g cukor,
- 8 g porcukor,
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő180 fokra, egy sütőlapot béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A díszítőpaszta elkészítéséhez egy spatulával addig keverjük a vajat a cukorral, míg a cukor teljesen elolvad.Adjuk hozzá a lisztet. és keverjük teljesen simára. Végül mehet hozzá a tojásfehérje, és ezzel is keverjük alaposan össze, míg egy vajkrém állagú masszát kapunk.
- A pasztát osszuk három adagra. kb 20 g-ot keverjünk össze zöld ételfestékkel,kb 60 g-ot rózsaszín és piros ételfestékkel, és kb 40 g-ot rózsaszín ételfestékkel.
- A tepsiben lévő sütőpapírra nyomjunk ki először a zöld eperszárakat, majd a piros epreket és végül pöttyözzünk közéjük rózsaszín bogyókat. tegyük a tepsit a fagyasztóba, amíg elkészítjük a piskótatésztát.
- A tojássárgákat a cukor felével habosítsuk fehéredésig, majd öntsük bele az olajat, a tejet, a mandulaaromát, adjunk hozzá egy kis ételfestéket és azzal is keverjük el. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a tojáshabba és forgassuk bele.
- A tojásfehérjéket a maradék cukorral verjük tejföl sűrűségű habbá, és egy szilikon spatulával óvatosan keverjük a tojássárgás masszába.
- Vegyük ki a tepsit a fagyasztóból öntsük a rózsaszínű masszát a mintázott sütőpapírra és egy hajlított kenőkéssel simítsuk el.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb 10 perc alatt süssük meg a piskótalapot. Akkor jó, ha a szélek épp csak elkezdenek barnulni.
- A kisült piskótalapot óvatosan fordítsuk egy sütőpapírral borított nagy vágódeszkára és húzzuk le a sütőpapírt, agy látható lesz az epres minta. Egy tiszta konyharuhát vékonyan szitáljunk meg porcukorral és borítsuk rá a mintás piskótára, majd fordítsuk meg, úgy, hogy a minta lefelé legyen. A konyharuhával együtt még melegen tekerjük fel a piskótalapot, és így hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez a zselatinport szórjuk egy kis tálkába, öntsünk rá egy evőkanál hideg vizet, és hagyjuk megduzzadni, majd mikroban melegítsük fel, de ne forraljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.
- A liofilizált epret kávédarálóban őröljük porrá, a cukorral együtt.
- A tejszínt verjük lágy habbá, adjuk hozzá a porcukrot és verjük teljesen keményre. Hőkiegyenlítéssel apránként keverjük a zselatinmasszát a tejszínhabba, majd óvatosan forgassuk bele az epres porcukrot is.
- Tekerjük ki a kihűlt piskótalapot a konyharuhából, kenjük meg a rózsaszínű habkrémmel, úgy hogy kb 1,5 cm-et hagyjunk üresen a szélén.
- Óvatosan tekerjük fel a piskótatekercset, csomagoljuk folpackba és legalább 3 órára tegyük hűtőbe.
Megosztás: