Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 60-90 perc
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- kisebb méretű serpenyő,
- mozsár,
- 26 cm-es kör alakú kapcsos tortaforma,
- szilikonos sütőpapír,
- alufólia,
- turmixgép, vagy botmixer,
- magas peremű tepsi
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
- 120 g zabkeksz, (pl. Győri édes)
- 55 g durvára tört pörkölt dió,
- 30 g kristálycukor,
- olvasztott vaj,
A sajtkrémhez:
- 540 g sajtkrém (mascarpone, Philadelphia),
- 180 g kristálycukor,
- 45 g étkezési keményítő,
- 240 ml 20 %-os tejföl,
- 3 db tojás,
- 3 db tojássárgája,
- 1 db citrom reszelt héja,
A szóráshoz:
- 500 g eper
Elkészítés:
- Egy 26 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Pont akkora körlapot tegyünk bele mint amekkora a forma alja, a kilógó széleket vágjuk le.
- A kekszalaphoz a zabkekszet tegyük egy késes betétű robotgépbe vagy aprítógépbe és daráljuk össze. Ennek hiányában mozsárral is összetörhetjük. Ha az sincs, tegyük nylon zacskóba és egy húsklopfolóval törjük apró morzsákra.
- A diót száraz serpenyőben egy kissé pirítsuk meg. Csak addig, amíg meg nem érezzük az illatát. Majd hűtsük ki és mozsárban törjük durvára, vagy alkalmazzuk a keksznél bevált klopfolós módszert.
- A keksz- és diómorzsát vegyítsük össze, adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat és alaposan dolgozzuk össze, majd jó alaposan nyomkodjuk a sütőpapíros tortaformába.
- Az így elkészült alapra szórjuk rá az eper szemeket, ha nagyobbak vágjuk kisebb darabokra őket.
- Állítsuk össze a krémet, amihez az összes hozzávalót tegyünk turmixgépbe, vagy robotgépbe és alaposan dolgozzuk össze.
- A tortaformát kívülről burkoljuk be két réteg alufóliával, hogy a sütéshez használt víz (gőzben fogjuk sütni) ne folyhasson bele.
- A sajtkrémet öntsük bele a formába olyan lendülettel, hogy az felkavarja a gyümölcsöket.
- A tortaformát tegyük egy magas peremű tepsibe, köré öntsünk 1-2 cm magasan vizet és tegyük a 120 fokra előmelegített sütőbe. 90 percig süssük a gőzfürdőben a tortát.
- A sütési idő leteltét követően szobahőmérsékleten teljesen ki kell hűteni a tortát, és utána még lehetőleg hűtőbe is tegyük be néhány órára fogyasztás előtt.
Nagyon finom krémes, harmonikus ízű sajttorta lesz belőle.
Jó sütést, jó étvágyat!