Epres sajttorta

Torták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 60-90 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • kisebb méretű serpenyő,
  • mozsár,
  • 26 cm-es kör alakú kapcsos tortaforma,
  • szilikonos sütőpapír,
  • alufólia,
  • turmixgép, vagy botmixer,
  • magas peremű tepsi

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

  • 120 g zabkeksz, (pl. Győri édes)
  • 55 g durvára tört pörkölt dió,
  • 30 g kristálycukor,
  • olvasztott vaj,

A sajtkrémhez:

  • 540 g sajtkrém (mascarpone, Philadelphia),
  • 180 g kristálycukor,
  • 45 g étkezési keményítő,
  • 240 ml 20 %-os tejföl,
  • 3 db tojás,
  • 3 db tojássárgája,
  • 1 db citrom reszelt héja,

A szóráshoz:

  • 500 g eper

Elkészítés:

  1. Egy 26 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Pont akkora körlapot tegyünk bele mint amekkora a forma alja, a kilógó széleket vágjuk le.
  2. A kekszalaphoz a zabkekszet tegyük egy késes betétű robotgépbe vagy aprítógépbe és daráljuk össze. Ennek hiányában mozsárral is összetörhetjük. Ha az sincs, tegyük nylon zacskóba és egy húsklopfolóval törjük apró morzsákra.
  3. A diót száraz serpenyőben egy kissé pirítsuk meg. Csak addig, amíg meg nem érezzük az illatát. Majd hűtsük ki és mozsárban törjük durvára, vagy alkalmazzuk a keksznél bevált klopfolós módszert.
  4. A keksz- és diómorzsát vegyítsük össze, adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat és alaposan dolgozzuk össze, majd jó alaposan nyomkodjuk a sütőpapíros tortaformába.
  5. Az így elkészült alapra szórjuk rá az eper szemeket, ha nagyobbak vágjuk kisebb darabokra őket.
  6. Állítsuk össze a krémet, amihez az összes hozzávalót tegyünk turmixgépbe, vagy robotgépbe és alaposan dolgozzuk össze.
  7. A tortaformát kívülről burkoljuk be két réteg alufóliával, hogy a sütéshez használt víz (gőzben fogjuk sütni) ne folyhasson bele.
  8. A sajtkrémet öntsük bele a formába olyan lendülettel, hogy az felkavarja a gyümölcsöket.
  9. A tortaformát tegyük egy magas peremű tepsibe, köré öntsünk 1-2 cm magasan vizet és tegyük a 120 fokra előmelegített sütőbe. 90 percig süssük a gőzfürdőben a tortát.
  10. A sütési idő leteltét követően szobahőmérsékleten teljesen ki kell hűteni a tortát, és utána még lehetőleg hűtőbe is tegyük be néhány órára fogyasztás előtt.

Nagyon finom krémes, harmonikus ízű sajttorta lesz belőle.

Jó sütést, jó étvágyat!