Epres-tejfölös pite

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 100 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához (26 cm-es formához):

  • 18 dkg finom liszt
  • 1 csip só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mk sütőpor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 ek vaníliaízű pudingpor
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg eper
  • 2 ek darált mandula

A díszítéshez:

  • citromfű-, menta- vagy bazsalikomlevelek
    vékony citromhéjszeletek

Az epres-tejfölös pite igazi nyári desszert, ami nemcsak könnyű és frissítő, de mennyeien finom is. Videón mutatom ennek a fantasztikus süteménynek a pontos receptjét.

Elkészítés:

  1. Az epres-tejfölös pitéhez a lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport késes betétű robotgépbe tesszük, és néhány fordulattal összekeverjük.
  2. A lisztes keverékhez adjuk a kis kockákra vágott hideg vajat, és addig járatjuk a gépet, míg egy homokszerű keveréket kapunk.
  3. Most ütjük a keverékhez a tojást, és csak addig dolgozunk a géppel, míg összeáll a tészta.
  4. A tésztát folpakba csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
  5. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejfölt kézi robotgép segítségével simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és a tojásokkal.
  6. A tejfölös keverékhez adjuk a citrom levét és a reszelt héját is.
  7. Az epreket megmossuk meg, leszárazzuk és negyedekbe vágjuk.
  8. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 26 cm-es, lehetőleg kivehető aljú piteformát kivajazunk.
  9. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a kivajazott piteformába emeljük.
  10. A tészta széleit a forma oldalához nyomkodjuk, majd a túllógó tésztadarabokat egy éles késsel levágjuk, az alját megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
  11. A tésztát a formával együtt 10 percre a fagyasztóba tesszük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük.
  12. Az elősütött tésztát megtöltjük a tejfölös keverékkel.
  13. Elrendezzük az eperdarabokat a tölteléken, és a pitét a sütőbe tesszük kb. 45 percre. Akkor jó, ha a töltelék már teljesen szilárd, nem remeg.
  14. A kisült pitét rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd díszítjük friss fűszernövényekkel, vékony citromhéjdarabokkal.
  15. Szeletekre vágva tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/epres-tejfolos-pite-recept-video.recept/

Megosztás: