fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 100 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához (26 cm-es formához):
- 18 dkg finom liszt
- 1 csip só
- 5 dkg porcukor
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg tejföl
- 10 dkg porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 ek vaníliaízű pudingpor
- 3 db tojás
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 25 dkg eper
- 2 ek darált mandula
A díszítéshez:
- citromfű-, menta- vagy bazsalikomlevelek
vékony citromhéjszeletek
Az epres-tejfölös pite igazi nyári desszert, ami nemcsak könnyű és frissítő, de mennyeien finom is. Videón mutatom ennek a fantasztikus süteménynek a pontos receptjét.
Elkészítés:
- Az epres-tejfölös pitéhez a lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport késes betétű robotgépbe tesszük, és néhány fordulattal összekeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a kis kockákra vágott hideg vajat, és addig járatjuk a gépet, míg egy homokszerű keveréket kapunk.
- Most ütjük a keverékhez a tojást, és csak addig dolgozunk a géppel, míg összeáll a tészta.
- A tésztát folpakba csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejfölt kézi robotgép segítségével simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és a tojásokkal.
- A tejfölös keverékhez adjuk a citrom levét és a reszelt héját is.
- Az epreket megmossuk meg, leszárazzuk és negyedekbe vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy 26 cm-es, lehetőleg kivehető aljú piteformát kivajazunk.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a kivajazott piteformába emeljük.
- A tészta széleit a forma oldalához nyomkodjuk, majd a túllógó tésztadarabokat egy éles késsel levágjuk, az alját megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- A tésztát a formával együtt 10 percre a fagyasztóba tesszük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük.
- Az elősütött tésztát megtöltjük a tejfölös keverékkel.
- Elrendezzük az eperdarabokat a tölteléken, és a pitét a sütőbe tesszük kb. 45 percre. Akkor jó, ha a töltelék már teljesen szilárd, nem remeg.
- A kisült pitét rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd díszítjük friss fűszernövényekkel, vékony citromhéjdarabokkal.
- Szeletekre vágva tálaljuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/epres-tejfolos-pite-recept-video.recept/
Megosztás: