Kelt tészták | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- kelesztő tál,
- nagy tepsi,
- nyújtófa,
- éles kés,
- kézi robotgép,
- kézi habverő
Hozzávalók:
A tésztához:
- 600 g finomliszt,
- 60 g kristálycukor,
- 1 csomag szárított élesztő,
- ½ teáskanál só,
- 8 evőkanál puha vaj,
- 1,25 dl víz,
- 120 g író,
- 1 tojás + 1 tojássárgája,
A töltelékhez:
- 250 g eper befőtt,
- 250 g eper
A mázhoz:
- 250 g porcukor,
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 125 g krémsajt,
- 2 evőkanál tej
- A robotgép táljába szitáljunk bele 300 g lisztet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a sót. Alaposan keverjük össze a dagasztókarral, majd keverjük bele a szárított élesztőt is.
- 6 evőkanál vajat, a vizet és az írót melegítsünk addig a mikróban, míg a vaj elolvad.
- Öntsük a meleg írós keveréket a robotgép táljába, adjuk hozzá a tojást is, és addig keverjük a dagasztókarral, míg nem maradnak száraz lisztszemecskék.
- Folyamatos dagasztás közben apránként adjunk hozzá a többi lisztet, és addig dagasszuk, míg egy puha, de ruganyos tésztát kapunk.
- A tésztát tegyük kelesztőtálba, takarjuk le és pihentessük amíg elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy tálban keverjük össze az eperbefőttet és a felaprított friss epret, majd tegyük félre.
- Egy tepsi alját, és oldalát vajazzuk ki.
- A tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, és nyújtsuk kb. 25×45 cm-es téglalappá.A maradék puha vajjal kenjük meg a kinyújtott tésztát, majd oszlassuk el rajta az epres keveréket úgy, hogy a széleken hagyjunk 1-2 cm-es üres szegélyt.A tészta hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint a bejglit. A széleit csípjük össze, az illesztés alul legyen.
- A tésztarudat vágjuk 12 tekercsre, amiket szép sorban rakosgassunk ki a kivajazott tepsire. Takarjuk le a tésztát, és kelesszük szobahőmérsékleten egy órát, de még jobb ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, és így kelesztjük szép lassan.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a megkelt tésztát süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. Ha az éjszakai kelesztést választottuk, akkor legalább 1,5-2 órát hagyjuk szobahőmérsékleten a tésztát, mielőtt betesszük az előmelegített sütőbe.
- Amíg a tekercsek sülnek készítsük el a mázat. Ehhez egy tálban kézi robotgéppel keverjük össze a krémsajtot a citromlével, adjuk hozzá a porcukrot, és addig habosítsuk,míg egy sűrű krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne, hígítsuk 2 evőkanál tejjel.
- Ha a tekercsek kisültek, vegyük ki a tepsit a sütőből, öntsük rá a mázat a forró tekercsekre, és szórjuk meg reszelt citromhéjjal.
- Melegen tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. áprilisi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: