Epres tekercsek citromos sajtkrémmel

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • kelesztő tál,
  • nagy tepsi,
  • nyújtófa,
  • éles kés,
  • kézi robotgép,
  • kézi habverő

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 600 g finomliszt,
  • 60 g kristálycukor,
  • 1 csomag szárított élesztő,
  • ½ teáskanál só,
  • 8 evőkanál puha vaj,
  • 1,25 dl víz,
  • 120 g  író,
  • 1 tojás + 1 tojássárgája,

A töltelékhez:

  • 250 g eper befőtt,
  • 250 g eper

A mázhoz:

  • 250 g porcukor,
  • 2 citrom reszelt héja és leve
  • 125 g krémsajt,
  • 2 evőkanál tej

Epres tekercsek citromos sajtkrémmelElkészítés:

  1. A robotgép táljába szitáljunk bele 300 g lisztet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a sót. Alaposan keverjük össze a dagasztókarral, majd keverjük bele a szárított élesztőt is.
  2. 6 evőkanál vajat, a vizet és az írót melegítsünk addig a mikróban, míg a vaj elolvad.
  3. Öntsük a meleg írós keveréket a robotgép táljába, adjuk hozzá a tojást is, és addig keverjük a dagasztókarral, míg nem maradnak száraz lisztszemecskék.
  4. Folyamatos dagasztás közben apránként adjunk hozzá a többi lisztet, és addig dagasszuk, míg egy puha, de ruganyos tésztát kapunk.
  5. A tésztát tegyük kelesztőtálba, takarjuk le és pihentessük amíg elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy tálban keverjük össze az eperbefőttet és a felaprított friss epret, majd tegyük félre.
  6. Egy tepsi alját, és oldalát vajazzuk ki.
  7. A tésztát borítsuk lisztezett munkalapra, és nyújtsuk kb. 25×45 cm-es téglalappá.A maradék puha vajjal kenjük meg a kinyújtott tésztát, majd oszlassuk el rajta az epres keveréket úgy, hogy a széleken hagyjunk 1-2 cm-es üres szegélyt.A tészta hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint a bejglit. A széleit csípjük össze, az illesztés alul legyen.
  8. A tésztarudat vágjuk 12 tekercsre, amiket szép sorban rakosgassunk ki a kivajazott tepsire. Takarjuk le a tésztát, és kelesszük szobahőmérsékleten egy órát, de még jobb ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, és így kelesztjük szép lassan.
  9. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a megkelt tésztát süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. Ha az éjszakai kelesztést választottuk, akkor legalább 1,5-2 órát hagyjuk szobahőmérsékleten a tésztát, mielőtt betesszük az előmelegített sütőbe.
  10. Amíg a tekercsek sülnek készítsük el a mázat. Ehhez egy tálban kézi robotgéppel keverjük össze a krémsajtot a citromlével, adjuk hozzá a porcukrot, és addig habosítsuk,míg egy sűrű krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne, hígítsuk 2 evőkanál tejjel.
  11. Ha a tekercsek kisültek, vegyük ki a tepsit a sütőből, öntsük rá a mázat a forró tekercsekre, és szórjuk meg reszelt citromhéjjal.
  12. Melegen tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. áprilisi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze