Epres túrótorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
SZÉTKAPKODJÁK, HA ÍGY KÉSZÍTED AZ EPRES TÚRÓTORTÁT!
Elkészítése: Nehéz | Ár: átlagos
Elkészítési idő: 70 perc | 8 adag
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 db tojás
- 90 g cukor
- 90 g liszt
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
A túrókrémhez:
- 500 g túró
- 600 g hideg habtejszín
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 púpos evőkanál zselatin
- 150 g víz
- 180 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
- 250 g eper
- 1/2 csomag színtelen tortazselé
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
- Az epres túrótorta elkészítéséhez a sütőt 180 fokra melegítjük elő. A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét a cukor kétharmadával habbá verjük, a cukor egyharmadával pedig kihabosítjuk a sárgáját. A két habot óvatosan összeforgatjuk, belekeverjük az olajat, a vizet, végül a lisztet is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze nagyon.
- Egy 22 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapír karikát helyezünk, a masszát a formába öntjük, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A krémhez a zselatinra ráöntjük a hideg vizet, és hagyjuk megduzzadni. A túrót a citromlével, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük egy kézi robotgép segítségével. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a túrókrémhez forgatjuk.
- A megduzzadt zselatint mikróban felmelegítjük, de csak annyira, hogy folyós legyen. Nem szabad forralni! A tejszínes túrókrémből egy keveset a folyékony zselatinhoz keverünk (hőkiegyenlítés), majd az egész zselatinos masszát a túrókrémhez adjuk és alaposan elkeverjük benne. A krémből egy keveset csillagcsővel ellátott habzsákba teszünk.
- A tortakarikát egy tortakartonra, vagy tálcára helyezzük és az oldalát körben kibéleljük egy 6-8 cm széles sütőpapír csíkkal.
- A piskótalapot a tortakarika aljába helyezzük, majd ráöntjük a túrókrémet. A tetejét elsimítjuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a torta óvatosan lehúzzuk a tortakarikát és levesszük az oldaláról a sütőpapírt. A torta tetejét kirakjuk a feldarabolt eperszemekkel.
- A tortazselét elkészítjük és egy kenőecset segítségével lefényezzük vele a gyümölcsöket. A habzsákból körben krémrózsákat nyomunk. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/epres-turotorta-video.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu