Erdei gyümölcs csókok
fotó: Vidék Íze
Macaronok | Nehéz
Előkészítési idő: 75 perc | Sütési idő: 18 perc | Hűtés: 30 perc
Eszközök
- robotgép,
- keverő tálak,
- szilikon spatulák,
- sima csöves habzsák,
- csillag csöves habzsák,
- szilikonos sütőpapír,
Hozzávalók:
Macaronokhoz:
- 120 g porcukor,
- 120 g darált mandula,
- 90 g tojás fehérje (3 db),
- Viola színű por alapú ételfesték,
- 120 g cukor
Erdei gyümölcs krémhez:
- 100 g áfonya és szeder vegyesen,
- 100 g cukor,
- 2 db tojás fehérje,
- 125 g puha vaj
Díszítéshez:
- 125 g áfonya,
- 125 g szeder,
- ehető virágok ibolyák tetszés szerint
Elkészítés:
A sütőt 140 fokra előmelegítjük.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A porcukrot és a darált mandulát összekeverjük és leszitáljuk.
- A tojásfehérje felét (45 g) egy keverőedénybe, a másik felét a konyhai robotgép táljába tesszük.
- A mandula-porcukor keveréket és az ételfestéket a keverőtálban lévő tojásfehérjéhez adjuk.
- A cukrot 30 ml vízzel egy edényben felhevítjük, melynek hőmérsékletét cukor hőmérővel ellenőrizzük. Amikor eléri a 110 fokot, a robotgéppel elkezdjük felverni a másik tálban lévő tojásfehérjét. Ha a cukorszirop eléri a 118 fokot, levesszük a főzőlapról és a szirupot lassan, folyamatos keverés mellett a tojáshabhoz öntjük.Vigyázat spriccelhet! Addig keverjük míg szobahőmérsékletűre hűl.
- Mindkét keveréket egy spatulával összekeverjük úgy hogy a spatulát fel-le mozgatjuk és közben a tálat forgatjuk.
- A masszát egy sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kb. 8 cm átmérőjű köröket nyomunk ki a sütőpapíros tepsire. Kb. 30-40 percig levegőn szikkasztjuk őket, míg ha az ujjunk hegyével óvatosan hozzáérünk, már nem ragad.
- A macaronokat az előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.Majd lehűtjük, é. levesszük őket a papírról.
- Az erdei gyümölcskrémhez a különböző gyümölcsöket lepürésítjük és egy szitán átpasszírozva 60 g-ot mérünk ki belőle.
- A cukrot 40 ml vízzel egy edényben felhevítjük, és közben cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Amikor a szirup eléri a 110 fokot akkor a tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton felverjük. Ha a szirup elérte a 118 fokot, akkor a tojáshabhoz adjuk és tovább verjük amíg ki nem hűl. A vajat kis adagokban a keverékhez adjuk, míg egy levegős krémet nem kapunk. A lemért gyümölcspürét belekeverjük. A krémet egy csillagcsöves habzsákba töltjük és 30 percig a hűtőszekrényben hűtjük.
Összeállítás és díszítés:
Minden macaronra egy krém rózsát nyomunk, friss gyümölcsökkel, és ízlés szerint összemorzsolt ehető virágokkal díszítjük.
Tipp: A macaronokat előzőnap készítsük el és egy légmentesen záródó dobozban pihentetjük.
Forrás és fotó: Vidék íze