Erdei gyümölcs csókok

fotó: Nagy András Péter.

Macaronok | Nehéz

Előkészítési idő: 75 perc | Sütési idő: 18 perc | Hűtés: 30 perc

Eszközök

  • robotgép,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatulák,
  • sima csöves habzsák,
  • csillag csöves habzsák,
  • szilikonos sütőpapír,

 

 

Hozzávalók:

Macaronokhoz:

  • 120 g porcukor,
  • 120 g darált mandula,
  • 90 g tojás fehérje (3 db),
  • Viola színű por alapú ételfesték,
  • 120 g cukor

Erdei gyümölcs krémhez:

  • 100 g áfonya és szeder vegyesen,
  • 100 g cukor,
  • 2  db tojás fehérje,
  • 125 g puha vaj

Díszítéshez:

  • 125 g áfonya,
  • 125 g szeder,
  • ehető virágok ibolyák tetszés szerint

Elkészítés:

  1. A sütőt 140 fokra előmelegítjük.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

  2. A porcukrot és a darált mandulát összekeverjük és leszitáljuk.
  3. A tojásfehérje felét (45 g) egy keverőedénybe, a másik felét a konyhai robotgép táljába tesszük.
  4. A mandula-porcukor keveréket és az ételfestéket a keverőtálban lévő tojásfehérjéhez adjuk.
  5. A cukrot 30 ml vízzel egy edényben felhevítjük, melynek hőmérsékletét cukor hőmérővel ellenőrizzük. Amikor eléri a 110 fokot, a robotgéppel elkezdjük felverni a másik tálban lévő tojásfehérjét. Ha a cukorszirop eléri a 118 fokot, levesszük a főzőlapról és a szirupot lassan, folyamatos keverés mellett a tojáshabhoz öntjük.Vigyázat spriccelhet! Addig keverjük míg szobahőmérsékletűre hűl.
  6. Mindkét keveréket egy spatulával összekeverjük úgy hogy a spatulát fel-le mozgatjuk és közben a tálat forgatjuk.
  7. A masszát egy sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kb. 8 cm átmérőjű köröket nyomunk ki a sütőpapíros tepsire. Kb. 30-40 percig levegőn szikkasztjuk őket, míg ha az ujjunk hegyével óvatosan hozzáérünk, már nem ragad.
  8. A macaronokat az előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.Majd lehűtjük, é. levesszük őket a papírról.
  9. Az erdei gyümölcskrémhez a különböző gyümölcsöket lepürésítjük és egy szitán átpasszírozva 60 g-ot mérünk ki belőle.
  10. A cukrot 40 ml vízzel egy edényben felhevítjük, és közben cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Amikor a szirup eléri a 110 fokot akkor a tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton felverjük. Ha a szirup elérte a 118 fokot, akkor a tojáshabhoz adjuk és tovább verjük amíg ki nem hűl. A vajat kis adagokban a keverékhez adjuk, míg egy levegős krémet nem kapunk. A lemért gyümölcspürét belekeverjük. A krémet egy csillagcsöves habzsákba töltjük és 30 percig a hűtőszekrényben hűtjük.

Összeállítás és díszítés:

Minden macaronra egy krém rózsát nyomunk, friss gyümölcsökkel, és ízlés szerint összemorzsolt ehető virágokkal díszítjük.

Tipp: A macaronokat előzőnap készítsük el és egy légmentesen záródó dobozban pihentetjük.

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.