Erdei gyümölcsös, bazsalikomos pavlovatorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált| Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 8 adag
Hozzávalók:
A francia habcsókhoz:
- 12 dkg tojásfehérje (kb. 4 tojásból)
- 12 dkg cukor
- 12 dkg porcukor átszitálva
A bazsalikomos tejszínhez:
- 18 dkg hideg tejszín
- 3 dkg mascarpone
- 2 dkg porcukor
- 10-15 db bazsalikomlevél
A tálaláshoz:
- friss bogyós gyümölcsök
- bazsalikom
Erdei gyümölcsös pavlovatorta, a légies kísértés
A pavlovatorta nemcsak mutatós és finom, hanem az egyik legjobb módja annak, hogy a maradék tojásfehérjéket felhasználjuk. A nyár egyik legtutibb desszertje egyébként Ausztráliában és Új-Zélandon is nagyon népszerű, hiszen mindkét ország a magáénak tekinti. Nem létezik olyan bogyós gyümölcs, amivel ne működne jól. Próbáljátok ki!
A pavlovatorta nevét Anna Pavlova orosz balerináról kapta, és valamikor az 1920-as években készítették el először a táncosnő tiszteletére. Ausztrália és Új-Zéland már régen vitázik a származásáról, hiszen mindkét ország a magáénak vallja a receptet. Azonban ha az egyéb feljegyzésekre és történelmi forrásokra hagyatkozunk, akkor a mérleg nyelve inkább az új-zélandi eredet felé billen. A torta ennek ellenére mindkét országban az év minden napján kedvelt finomság, de leginkább az ünnepi menüsorokban találkozhatunk vele. Európában és Amerikában nyáron kerül elő, hiszen a friss, bogyós gyümölcsök a legjobb kísérői.
Elkészítés:
Francia habcsók
- A sütőt 100 fokra melegítjük. A tojásfehérjét (kb 4 tojásból) a robotgépben kemény habbá verjük. Állandó keverés közben hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg a cukorkristályok elolvadnak. Kemény, fényes habnak kell lennie.
- Alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és a habra szórjuk a szitált porcukrot. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, majd egy kanállal ráhalmozzuk masszát. A közepébe mélyedést készítünk, és kb. 90 percig sütjük, szárítjuk a habcsóktortát. Majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A bazsalikomos tejszín
- A keverőedényt és a kézi robotgép habverő karjait 10 percre a fagyasztóba tesszük. A jéghideg tejszínt és a mascarponét a hideg keverőedénybe tesszük, és a habverővel először alacsony fordulaton felverjük.
- A habverő sebességét fokozatosan növelve kemény habbá verjük.
- Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük tovább a tejszínt, míg szép csúcsot képez a habverőn.
- A bazsalikomot apróra vágjuk, és a felvert tejszínhabba keverjük.
Összeállítás és díszítés
- A habcsóktorta mélyedésébe halmozzuk a bazsalikomos tejszínt, majd rárakjuk a friss bogyós gyümölcsöket.
- Megszórjuk bazsalikomlevéllel.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/erdei-gyumolcsos-pavlovatorta-recept-video-64214/
Forrás: https://www.mindmegette.hu