Erdélyi túrófánk (Papanasi)
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 30 perc | Elkészítési (sütési) idő: 10 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- citrus reszelő,
- kézi robotgép,
- nagy serpenyő, vagy lábas,
- papírtörlő,
- evőkanál
Hozzávalók:
- 500 g zsíros tehéntúró,
- 100 g kristálycukor,
- 1 teáskanál vanília aroma,
- 2 tojás,
- 300 g finomliszt,
- ½ citrom reszelt héja,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- csipet só
A sütéshez:
- 1 liter étolaj
A tálaláshoz:
- tejföl,
- áfonyalekvár,
- porcukor,
- ½ teáskanál őrölt fahéj,
Elkészítés:
- A citromlében keverjük el a szódabikarbónát. Ne ijedjünk meg, mert pezsegni fog.
- A túrót, a sót, a cukrot, a vanília aromát, a tojásokat, és a citrom héjat tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a citromleves szódabikarbónát is és kézi robotgéppel alaposan keverjük össze a masszát.
- Adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. Egy lágy, kissé ragacsos masszát kapunk, de nem baj, ilyennek kell lennie.10 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
- A masszából lisztezett kézzel formáljunk tojásnyi golyókat. Mindegyik mellé készítsünk egy kisebb (harmadannyi nagyságú) golyót is.
- Az olajat forrósítsuk fel 170 fokig.
- A nagyobb golyók közepét lisztezett ujjal nyomjuk be, kissé tágítsuk ki és oldalanként néhány perc alatt süssük aranybarnára.
- Szedjük a kisült fánkokat papírtörlőre, itassuk le a felesleges olajat.
- A kész fánkokat locsoljuk meg tejföllel és lekvárral. Tegyük a tetejükre a kisebb golyót.
- Szórjuk meg a fánkokat fahéjas porcukorral, és tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze