Erdélyi túrófánk (Papanasi)

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 30 perc | Elkészítési (sütési) idő: 10 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • citrus reszelő,
  • kézi robotgép,
  • nagy serpenyő, vagy lábas,
  • papírtörlő,
  • evőkanál

 

 

Hozzávalók:

  • 500 g zsíros tehéntúró,
  • 100 g kristálycukor,
  • 1 teáskanál vanília aroma,
  • 2 tojás,
  • 300 g finomliszt,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • csipet só

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

A tálaláshoz:

  • tejföl,
  • áfonyalekvár,
  • porcukor,
  • ½ teáskanál őrölt fahéj,

 

Elkészítés:

  1. A citromlében keverjük el a szódabikarbónát. Ne ijedjünk meg, mert pezsegni fog.
  2. A túrót, a sót, a cukrot, a vanília aromát, a tojásokat, és a citrom héjat tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a citromleves szódabikarbónát is és kézi robotgéppel alaposan keverjük össze a masszát.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. Egy lágy, kissé ragacsos masszát kapunk, de nem baj, ilyennek kell lennie.10 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  4. A masszából lisztezett kézzel formáljunk tojásnyi golyókat. Mindegyik mellé készítsünk egy kisebb (harmadannyi nagyságú) golyót is.
  5. Az olajat forrósítsuk fel 170 fokig.
  6. A nagyobb golyók közepét lisztezett ujjal nyomjuk be, kissé tágítsuk ki és oldalanként néhány perc alatt süssük aranybarnára.
  7. Szedjük a kisült fánkokat papírtörlőre, itassuk le a felesleges olajat.
  8. A kész fánkokat locsoljuk meg tejföllel és lekvárral. Tegyük a tetejükre a kisebb golyót.
  9. Szórjuk meg a fánkokat fahéjas porcukorral, és tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze