Ünnepi sütik | Könnyű
Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 18perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- szilikon spatula,
- keverő tálak,
- 2 szilikon muffin forma,
- ünnepi papírkapszlik,
- kanál,
- rács,
- lábas,
- hőálló tálka,
- kézi habverő,
- vágó deszka,
- kés,
- habzsák
Hozzávalók:
A tésztához:
- 115 g puha vaj,
- 100 g cukor,
- 20 g vaníliás cukor,
- 3 tojás,
- 50 g tej,
- 20 g joghurt,
- 200 g finomliszt,
- 50 g kakaópor,
- 1 ½ kávéskanál sütőpor,
- 1 csipet só
Az angolkrémhez:
- 2 tojássárgája, (kb. 40 g)
- 40 g cukor,
- 40 g tejszín,
- vaníliaőrlemény
A töltelékhez:
- angolkrém,
- 2 nagy érett őszibarack
A habhoz:
- 100 g mascarpone,
- 20 g porcukor,
- 200 g tejszín,
- rózsaszín ételfesték vagy málnapor
A díszítéshez:
- cukorgyöngyök,
- ehető virágok
- A tésztához a vajat robotgéppel kihabosítjuk a cukrokkal, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat is. Végül belekeverjük a joghurtot, és a tejet is.
- A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy másik tálban keverjük össze, majd egy szilikon spatulával alaposan beledolgozzuk a vajas, tojásos keverékbe.
- A sütőt 175 fokra melegítjük elő, és két szilikon muffin forma mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk, majd egy kanállal kétharmadig töltjük őket a tésztával. Kb 15-18 perc alatt készre sütjük a muffinokat, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- Az angolkrémhez az összes hozzávalót egy akkora tálkába tesszük ami pont ráillik egy kisebb fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, amíg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ez nagyjából 81 fok körül történik meg. Ha nincs cukorhőmérőnk ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy ha az ujjunk hegyét beledugjuk a krémbe az csípni fog. Ekkor azonnal levesszük a tálat a fazékról és a krémet félretesszük kissé kihűlni, majd habzsákba töltjük.
- Az érett őszibarackokat kimagozzuk és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
- A kihűlt tésztaalapokat kivesszük a muffin formából, a közepüket kivájjuk egy kiskanállal, de vigyázzunk, hogy ne érjünk le a tészta aljáig. Az üregekbe nyomjunk habzsákból kis angolkrémet, és tegyünk rá egy kocka őszibarackot.
- A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, és a rózsaszín színezékkel. Folyamatosan verve kisebb adagokban hozzácsorgatjuk a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Csillag csöves habzsákba töltjük, és habrózsákat nyomunk a töltött cupcakék tetejére.
- Cukorgyöngyökkel, ehető virágokkal díszítjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: