Esküvői Cupcake

fotó: Nagy András Péter.

Ünnepi sütik | Könnyű

Előkészítési idő:  60 perc | Sütési idő:  18perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • szilikon spatula,
  • keverő tálak,
  • 2 szilikon muffin forma,
  • ünnepi papírkapszlik,
  • kanál,
  • rács,
  • lábas,
  • hőálló tálka,
  • kézi habverő,
  • vágó deszka,
  • kés,
  • habzsák

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 115 g puha vaj,
  • 100 g cukor,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 3 tojás,
  • 50 g tej,
  • 20 g joghurt,
  • 200 g finomliszt,
  • 50 g kakaópor,
  • 1 ½ kávéskanál sütőpor,
  • 1 csipet só

Az angolkrémhez:

  • 2 tojássárgája, (kb. 40 g)
  • 40 g cukor,
  • 40 g tejszín,
  • vaníliaőrlemény

A töltelékhez:

  • angolkrém,
  • 2 nagy érett őszibarack

A habhoz:

  • 100 g mascarpone,
  • 20 g porcukor,
  • 200 g tejszín,
  • rózsaszín ételfesték vagy málnapor

A díszítéshez:

  • cukorgyöngyök,
  • ehető virágok

 

Esküvői Cupcake

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat robotgéppel kihabosítjuk a cukrokkal, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat is. Végül belekeverjük a joghurtot, és a tejet is.
  2. A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy másik tálban keverjük össze, majd egy szilikon spatulával alaposan beledolgozzuk a vajas, tojásos keverékbe.
  3. A sütőt 175 fokra melegítjük elő, és két szilikon muffin forma mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk, majd egy kanállal kétharmadig töltjük őket a tésztával. Kb 15-18 perc alatt készre sütjük a muffinokat, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  4. Az angolkrémhez az összes hozzávalót egy akkora tálkába tesszük ami pont ráillik egy kisebb fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, amíg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ez nagyjából 81 fok körül történik meg. Ha nincs cukorhőmérőnk ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy ha az ujjunk hegyét beledugjuk a krémbe az csípni fog. Ekkor azonnal levesszük a tálat a fazékról és a krémet félretesszük kissé kihűlni, majd habzsákba töltjük.
  5. Az érett őszibarackokat kimagozzuk és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
  6. A kihűlt tésztaalapokat kivesszük a muffin formából, a közepüket kivájjuk egy kiskanállal, de vigyázzunk, hogy ne érjünk le a tészta aljáig. Az üregekbe nyomjunk habzsákból kis angolkrémet, és tegyünk rá egy kocka őszibarackot.
  7. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, és a rózsaszín színezékkel. Folyamatosan verve kisebb adagokban hozzácsorgatjuk a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Csillag csöves habzsákba töltjük, és habrózsákat nyomunk a töltött cupcakék tetejére.
  8. Cukorgyöngyökkel, ehető virágokkal díszítjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában/

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.