fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A diós piskótához:
- 10 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 30 dkg cukor
- 30 dkg darált dió
- 1 db citrom
A krémhez:
- 8 db tojássárgája
- 11 dkg cukor
- 3,5 dkg étkezési keményítő
- 4 dl tej
- 27 dkg vaj
- 0,5 db vaníliarúd
A díszítéshez:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg darált dió
Az Eszterházy-torta az egyik legfinomabb magyar sütemény, igazán klasszikus születésnapi torta. Diós piskótalap, légies vajas krém és a csokis-diós díszítés, ezekből áll össze ez a fantasztikus sütemény.
Elkészítés:
- Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a tojássárgájákat a cukorral, egy fél rúd vanília kikapart magjaival és a keményítővel együtt alaposan kikeverjük egy kézi habverővel.
- A tejet langyosra melegítjük, majd folyamatos keverés közben a tojásos keverékhez öntjük, és teljesen csomómentesre keverjük.
- A tejes-tojásos keveréket egy lábasba öntjük, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudingszerű krémmé főzzük. Átöntjük egy tálba, hagyjuk 5 percet hűlni, szorosan lefedjük folpakkal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Ha lehűlt, hozzákeverjük a puha vajat, és kihabosítjuk.
- Amíg a krém hűl, elkészítjük a hat darab diós piskótalapot. Ehhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 3 tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Mindegyik papírra rajzoljunk két darab, kb. 20 cm átmérőjű kört, majd megfordítjuk a papírokat, hogy ne a tollas oldalra kenjük majd a piskóta.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, és amikor már van egy kis állaga, apránként hozzáadagoljuk a cukrot, közben folyamatosan verjük tovább.
- A darált diót összekeverjük a citrom lereszelt héjával, majd három részletben óvatosan a cukros tojáshabhoz forgatjuk.
- A masszát egyenlő arányban elosztjuk a sütőpapírra rajzolt körsablonokon, majd hajlított kenőkéssel elsimítjuk a tetejüket, és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótalapokat. Rácson hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
- A tortalapokat megtöltjük a krém háromnegyedével, a többit félretesszük.
- A kétféle csokit gőz fölött megolvasztjuk. A fehérrel bevonjuk a torta tetejét, az étcsokit pedig habzsákba töltjük, és egy pici lyukat vágunk a zacskó végén, majd a csokival köröket rajzolunk a fehér csokis mázra. Egy fogpiszkálóval kb. 1 cm-es távolságban vonalakat húzunk a körökbe, úgy, hogy minden másodikat ellenkező irányba húzunk. Hagyjuk egy kicsit megdermedni a csokikat.
- A maradék krém felével körben megkenjük a torta oldalát, és megszórjuk darált dióval.
- A másik felét egy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kis habrózsákkal kidíszítjük körben a torta tetejét.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/eszterhazy-torta-video
Megosztás: