Eszterházy-torta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A diós piskótához:

  • 10 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 1 db citrom

A krémhez:

  • 8 db tojássárgája
  • 11 dkg cukor
  • 3,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dl tej
  • 27 dkg vaj
  • 0,5 db vaníliarúd

A díszítéshez:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg darált dió

Az Eszterházy-torta az egyik legfinomabb magyar sütemény, igazán klasszikus születésnapi torta. Diós piskótalap, légies vajas krém és a csokis-diós díszítés, ezekből áll össze ez a fantasztikus sütemény.

Elkészítés:

  1. Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a tojássárgájákat a cukorral, egy fél rúd vanília kikapart magjaival és a keményítővel együtt alaposan kikeverjük egy kézi habverővel.
  2. A tejet langyosra melegítjük, majd folyamatos keverés közben a tojásos keverékhez öntjük, és teljesen csomómentesre keverjük.
  3. A tejes-tojásos keveréket egy lábasba öntjük, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudingszerű krémmé főzzük. Átöntjük egy tálba, hagyjuk 5 percet hűlni, szorosan lefedjük folpakkal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  4. Ha lehűlt, hozzákeverjük a puha vajat, és kihabosítjuk.
  5. Amíg a krém hűl, elkészítjük a hat darab diós piskótalapot. Ehhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 3 tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Mindegyik papírra rajzoljunk két darab, kb. 20 cm átmérőjű kört, majd megfordítjuk a papírokat, hogy ne a tollas oldalra kenjük majd a piskóta.
  6. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, és amikor már van egy kis állaga, apránként hozzáadagoljuk a cukrot, közben folyamatosan verjük tovább.
  7. A darált diót összekeverjük a citrom lereszelt héjával, majd három részletben óvatosan a cukros tojáshabhoz forgatjuk.
  8. A masszát egyenlő arányban elosztjuk a sütőpapírra rajzolt körsablonokon, majd hajlított kenőkéssel elsimítjuk a tetejüket, és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótalapokat. Rácson hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
  9. A tortalapokat megtöltjük a krém háromnegyedével, a többit félretesszük.
  10. A kétféle csokit gőz fölött megolvasztjuk. A fehérrel bevonjuk a torta tetejét, az étcsokit pedig habzsákba töltjük, és egy pici lyukat vágunk a zacskó végén, majd a csokival köröket rajzolunk a fehér csokis mázra. Egy fogpiszkálóval kb. 1 cm-es távolságban vonalakat húzunk a körökbe, úgy, hogy minden másodikat ellenkező irányba húzunk. Hagyjuk egy kicsit megdermedni a csokikat.
  11. A maradék krém felével körben megkenjük a torta oldalát, és megszórjuk darált dióval.
  12. A másik felét egy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kis habrózsákkal kidíszítjük körben a torta tetejét.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/eszterhazy-torta-video

Megosztás: