Étcsokis tarte kávés tejszínhabbal

fotó: Vidék Íze

Tarte-ok, Piték | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc

Eszközök

  • 26 cm-es tarte forma,
  • késes pengéjű robotgép,
  • rács,
  • szilikon spatula,
  • keverő tálak,
  • kézi robotgép,
  • hőálló tál,
  • nyeles lábaska/gyorsforraló,
  • habzsák,
  • csillag csővég

Hozzávalók egy 26 cm-es tarte formához:

A tésztához:

  • 200 g kakaós keksz,
  • 80 g olvasztott vaj,
  • 6 evőkanál cukor,

A csokis töltelékhez:

  • 300 g tejszín,
  • 270 g étcsoki,
  • 2 nagy tojás,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,
  • egy csipet só

A kávés tejszínhabhoz:

  • 4 teáskanálnyi meleg víz,
  • 1 teáskanál zselatin por,
  • 1 evőkanál instant kávé,
  • 240 g tejszín (35 %-os),
  • 80 g porcukor

egész kávé szemek a díszítéshez

 

Étcsokis tarte kávés tejszínhabbalElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A kakaós kekszet törjük össze, vagy daráljuk le késes betétű robotgéppel. Adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat, majd nyomkodjuk egyenletesen a tarte formába. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük elő 10 percig.
  3. Rácson hagyjuk legalább 15 percig hűlni.
  4. A töltelékhez a csokit törjük apró kockákra és tegyük egy mikrózható tálba.
  5. A tejszínt forraljuk fel és öntsük a csokira. Hagyjuk állni 5 percig, majd keverjük szép sima állagúvá.
  6. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást, a vaníliát és a sót, majd öntsük a csokis keverékhez és ezzel is keverjük egyneművé.
  7. Öntsük a csokis tojásos keveréket a kihűlt tésztába, és tegyük vissza a formát a sütőbe. Kb 20 perc alatt süssük készre, míg a töltelék a pite szélén már megszilárdul.
  8. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni kb egy óra alatt.
  9. Egy kis tálkában keverjük össze a zselatinport, az instant kávét és a meleg vizet. Hagyjuk állni, amíg besűrűsödik. Mikróban addig melegítsük míg folyékonnyá olvad, de forralni nem szabad.
  10. Egy hideg tálban, hideg habverővel magas fokozaton verjük a tejszínt a porcukorral kemény habbá.
  11. Egy kevés tejszínnel lazítsuk fel a meleg kávés zselatint és langyosítsuk meg újra a mikróban. Adjunk hozzá még egy kevés tejszínt és ismételjük meg a műveletet. Végül folyamatos keverés közben öntsük a zselatinos kávés tejszínt a tejszínhabhoz és alaposan keverjük össze.
  12. Tegyük a kávés tejszínhabot csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk szép habrózsákat a kihűlt csokis töltelék tetejére.
  13. A közöket töltsük ki kis hab csillagokkal. Egész kávészemekkel díszítsük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze