Étcsokis tarte kávés tejszínhabbal
fotó: Vidék Íze
Tarte-ok, Piték | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 30 perc
Eszközök
- 26 cm-es tarte forma,
- késes pengéjű robotgép,
- rács,
- szilikon spatula,
- keverő tálak,
- kézi robotgép,
- hőálló tál,
- nyeles lábaska/gyorsforraló,
- habzsák,
- csillag csővég
Hozzávalók egy 26 cm-es tarte formához:
A tésztához:
- 200 g kakaós keksz,
- 80 g olvasztott vaj,
- 6 evőkanál cukor,
A csokis töltelékhez:
- 300 g tejszín,
- 270 g étcsoki,
- 2 nagy tojás,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- egy csipet só
A kávés tejszínhabhoz:
- 4 teáskanálnyi meleg víz,
- 1 teáskanál zselatin por,
- 1 evőkanál instant kávé,
- 240 g tejszín (35 %-os),
- 80 g porcukor
egész kávé szemek a díszítéshez
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A kakaós kekszet törjük össze, vagy daráljuk le késes betétű robotgéppel. Adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat, majd nyomkodjuk egyenletesen a tarte formába. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük elő 10 percig.
- Rácson hagyjuk legalább 15 percig hűlni.
- A töltelékhez a csokit törjük apró kockákra és tegyük egy mikrózható tálba.
- A tejszínt forraljuk fel és öntsük a csokira. Hagyjuk állni 5 percig, majd keverjük szép sima állagúvá.
- Egy másik tálban keverjük habosra a tojást, a vaníliát és a sót, majd öntsük a csokis keverékhez és ezzel is keverjük egyneművé.
- Öntsük a csokis tojásos keveréket a kihűlt tésztába, és tegyük vissza a formát a sütőbe. Kb 20 perc alatt süssük készre, míg a töltelék a pite szélén már megszilárdul.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni kb egy óra alatt.
- Egy kis tálkában keverjük össze a zselatinport, az instant kávét és a meleg vizet. Hagyjuk állni, amíg besűrűsödik. Mikróban addig melegítsük míg folyékonnyá olvad, de forralni nem szabad.
- Egy hideg tálban, hideg habverővel magas fokozaton verjük a tejszínt a porcukorral kemény habbá.
- Egy kevés tejszínnel lazítsuk fel a meleg kávés zselatint és langyosítsuk meg újra a mikróban. Adjunk hozzá még egy kevés tejszínt és ismételjük meg a műveletet. Végül folyamatos keverés közben öntsük a zselatinos kávés tejszínt a tejszínhabhoz és alaposan keverjük össze.
- Tegyük a kávés tejszínhabot csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk szép habrózsákat a kihűlt csokis töltelék tetejére.
- A közöket töltsük ki kis hab csillagokkal. Egész kávészemekkel díszítsük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze