Grillben készült | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- tál,
- 2 db serpenyő
- fakanál,
- kézi robotgép
- kés,
- karalábé vájó
Hozzávalók:
A fehér csokis rizottóhoz:
- 125 g kerek szemű rizs (pl. Arborio),
- 20 g vaj,
- 1 vanília rúd,
- 500 ml tej,
- 1 bio narancs reszelt héja,
- 90 g fehér csoki,
- 75 ml tejszín,
A grillezett körtékhez:
- 2 db kemény húsú körte,
- 40 ml citromlé,
- 60 g nádcukor,
- 100 ml narancslé,
- 40 ml narancslikőr,
- esetleg 1 menta vagy bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
A grillsütőt direkt grillezésre rendezzük be, és160-180 fokra hevítjük.
- Amíg a sütő bemelegszik, előkészítjük és kimérjük a csokis rizottó hozzávalóit. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, a vanília rudat hosszában kettévágjuk.
- A tejszínt félkeményre verjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
- A körtéket megmossuk, elfelezzük, a magházukat eltávolítjuk, majd kevés citromlével meglocsoljuk – hogy ne barnuljanak meg – és ezeket is félretesszük.
- A tejet mikróban, vagy a grillben felforraljuk és forrón tartjuk.
- Ha a sütő kellően felmelegedett, egy serpenyőt felforrósítunk a grill direkt zónájában.
- A körtéket barnacukorba forgatjuk és a vágott felületükkel a serpenyőbe tesszük. Amint a körtéken a cukor karamellizálódott, megforgatjuk és a másik oldalukat is megsütjük.
- Ha ezzel megvagyunk, a körtékre öntjük a narancslét és narancslikőrt, majd ebben a keverékben is megforgatjuk a körtéket.
- A sütő fedelét lezárjuk és addig sütjük tovább a körtéket míg szirupszerűvé sűrűsödik narancsos, barnacukros körték leve.
- Ekkor levesszük a serpenyőt a grillről és félretesszük.
- Egy wokot, vagy másik serpenyőt is felforrósítunk, továbbra is a grill direkt zónáját használva. Ha kellően felforrósodott, beleöntjük a rizst és 2 percig szárazon pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a vanília rudat. Gyorsan összekeverjük, hogy a vaj ne színeződjön el. Kis adagokban hozzáöntjük a forró tejet (mint amikor rizottót készítünk) és a rizst a kívánt puhaságúra főzzük. A sütő fedelét csak keveréskor, és a tej utána öntésekor nyitogatjuk ki. Ha elérte a megfelelő állagot hozzáadjuk a narancshéjat és belekeverjük a fehércsokit is.
- A kész rizottót levesszük a grillről és lazán összekeverjük a félkeményre vert tejszínnel.
A fehér csokis rizottónkat egy mély tányérba tesszük, és a karamellizált körtéket szeletekre, vagy rudacskákra vágva ízlésesen elhelyezzük rajta. Ráöntjük a szirupot is és ízlés szerint menta és bazsalikom levelekkel tálaljuk.