Fehér csokis rizottó grillezett körtével

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • tál,
  • 2 db serpenyő
  • fakanál,
  • kézi robotgép
  • kés,
  • karalábé vájó

 

Hozzávalók:

A fehér csokis rizottóhoz:

  • 125 g kerek szemű rizs (pl. Arborio),
  • 20 g vaj,
  • 1 vanília rúd,
  • 500 ml tej,
  • 1 bio narancs reszelt héja,
  • 90 g fehér csoki,
  • 75 ml tejszín,

A grillezett körtékhez:

  • 2 db kemény húsú körte,
  • 40 ml citromlé,
  • 60 g nádcukor,
  • 100 ml narancslé,
  • 40 ml narancslikőr,
  • esetleg 1 menta vagy bazsalikomlevél a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Fehér csokis rizottó grillezett körtével - Grill-ÁzsA grillsütőt direkt grillezésre rendezzük be, és160-180 fokra hevítjük.
  2. Amíg a sütő bemelegszik, előkészítjük és kimérjük a csokis rizottó hozzávalóit. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, a vanília rudat hosszában kettévágjuk.
  3. A tejszínt félkeményre verjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  4. A körtéket megmossuk, elfelezzük, a magházukat eltávolítjuk, majd kevés citromlével meglocsoljuk – hogy ne barnuljanak meg – és ezeket is félretesszük.
  5. A tejet mikróban, vagy a grillben felforraljuk és forrón tartjuk.
  6. Ha a sütő kellően felmelegedett, egy serpenyőt felforrósítunk a grill direkt zónájában.
  7. A körtéket barnacukorba forgatjuk és a vágott felületükkel a serpenyőbe tesszük. Amint a körtéken a cukor karamellizálódott, megforgatjuk és a másik oldalukat is megsütjük.
  8. Ha ezzel megvagyunk, a körtékre öntjük a narancslét és narancslikőrt, majd ebben a keverékben is megforgatjuk a körtéket.
  9. A sütő fedelét lezárjuk és addig sütjük tovább a körtéket míg szirupszerűvé sűrűsödik narancsos, barnacukros körték leve.
  10. Ekkor levesszük a serpenyőt a grillről és félretesszük.
  11. Egy wokot, vagy másik serpenyőt is felforrósítunk, továbbra is a grill direkt zónáját használva. Ha kellően felforrósodott, beleöntjük a rizst és 2 percig szárazon pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a vanília rudat. Gyorsan összekeverjük, hogy a vaj ne színeződjön el. Kis adagokban hozzáöntjük a forró tejet (mint amikor rizottót készítünk) és a rizst a kívánt puhaságúra főzzük. A sütő fedelét csak keveréskor, és a tej utána öntésekor nyitogatjuk ki. Ha elérte a megfelelő állagot hozzáadjuk a narancshéjat és belekeverjük a fehércsokit is.
  12. A kész rizottót levesszük a grillről és lazán összekeverjük a félkeményre vert tejszínnel.

A fehér csokis rizottónkat egy mély tányérba tesszük, és a karamellizált körtéket szeletekre, vagy rudacskákra vágva ízlésesen elhelyezzük rajta. Ráöntjük a szirupot is és ízlés szerint menta és bazsalikom levelekkel tálaljuk.