Fehércsokis-bazsalikomos epres galette

Piték és tarte-ok | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • keverőtál,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • kenőecset,
  • kés

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt,
  • 1 evőkanál tejföl,
  • 1 nagy csipet só,
  • 2 evőkanál hideg víz,
  • 10 dkg hideg vaj,
  • 50 dkg eper,
  • 2 evőkanál barnacukor + a szóráshoz,
  • ½ db citrom leve,
  • kis csokor bazsalikom tépkedve,
  • 1 evőkanál étkezésikeményítő
  • 30 g apróra vágott fehércsoki,
  • 1 db tojás,
  • mandula szeletek

Elkészítés:

  1. A késes betétű robotgépbe szórjuk a lisztet, a tejfölt, a sót, a hideg vizet és a kockára vágott szintén hideg vajat. Morzsás állagúra dolgozzuk, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva, 30 percig hűtőben pihentetjük.
  3. Az epret megtisztítjuk, felkockázzuk, hozzátépkedjük a bazsalikomleveleket, majd a citromlével és a barnacukorral ízesítjük.
  4. A tésztát 3 mm vastag körlappá nyújtjuk, a középére halmozzuk az epres tölteléket, megszórjuk a fehércsoki darabokkal, majd felhajtogatjuk rá a tészta széleit.
  5. Felvert tojással megkenjük a tészta szélét, kevés barnacukorral, mandulaszeletekkel megszórjuk és 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük