Egy 26 cm-es fém nyelű serpenyőt felforrósítunk. 30 g vajat és 30 g cukrot melegítünk benne, míg a cukor szép borostyán színűre karamellizálódik.
3 banánt meghámozunk, hosszában elfelezünk és a vágott felületükkel elhelyezzük a formában.
A tésztához a vajat folyósra melegítjük és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját a vaníliát és a banánpürét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a banános masszához adjuk, majd a masszát egyenletesen elosztjuk a formában.
A serpenyőt a betesszük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük.
Azután kissé kihűtjük, majd egy nagy tányérra borítjuk. A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és kakukkfű levélkékkel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/