Fehércsokis, kakukkfüves banántorta

Torták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 25 perc

Eszközök

  • 26 cm-es fém nyelű serpenyő,
  • kis tálka,
  • keverő tál,
  • villa,
  • szilikon spatula

Hozzávalók:

A karamellizált banán töltelékhez:

  • 30 g vaj,
  • 30 g cukor,
  • 3 banán

A tésztához:

  • 105 g vaj,
  • 125 g cukor,
  • 1 L-es méretű tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai,
  • 4 érett banán pürésítve (összesen 330 g)
  • 250 g liszt,
  • 5 g szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 5 g fahéj,
  • 5 g szerecsendió,
  • 100 darabolt fehér csoki,
  • 60 g durvára vágott dió

Fehércsokis, kakukkfüves banántortaElkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  2. Egy 26 cm-es fém nyelű serpenyőt felforrósítunk. 30 g vajat  és 30 g cukrot melegítünk benne, míg a cukor szép borostyán színűre karamellizálódik.
  3. 3 banánt meghámozunk, hosszában elfelezünk és a vágott felületükkel elhelyezzük a formában.
  4. A tésztához a vajat folyósra melegítjük és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját a vaníliát és a banánpürét. A száraz  hozzávalókat összekeverjük, és a banános masszához adjuk, majd a masszát egyenletesen elosztjuk a  formában.
  5. A serpenyőt a betesszük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük.
  6. Azután kissé kihűtjük, majd egy nagy tányérra borítjuk. A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és kakukkfű levélkékkel.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: