Torták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 25 perc
Eszközök
- 26 cm-es fém nyelű serpenyő,
- kis tálka,
- keverő tál,
- villa,
- szilikon spatula
Hozzávalók:
A karamellizált banán töltelékhez:
- 30 g vaj,
- 30 g cukor,
- 3 banán
A tésztához:
- 105 g vaj,
- 125 g cukor,
- 1 L-es méretű tojás,
- 1 tojássárgája,
- 1 vaníliarúd kikapart magjai,
- 4 érett banán pürésítve (összesen 330 g)
- 250 g liszt,
- 5 g szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 5 g fahéj,
- 5 g szerecsendió,
- 100 darabolt fehér csoki,
- 60 g durvára vágott dió
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- Egy 26 cm-es fém nyelű serpenyőt felforrósítunk. 30 g vajat és 30 g cukrot melegítünk benne, míg a cukor szép borostyán színűre karamellizálódik.
- 3 banánt meghámozunk, hosszában elfelezünk és a vágott felületükkel elhelyezzük a formában.
- A tésztához a vajat folyósra melegítjük és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját a vaníliát és a banánpürét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a banános masszához adjuk, majd a masszát egyenletesen elosztjuk a formában.
- A serpenyőt a betesszük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük.
- Azután kissé kihűtjük, majd egy nagy tányérra borítjuk. A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és kakukkfű levélkékkel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: