Ferdinánd tekercs

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • két egy kisebb tálka,
  • szita
  • robotgép dagasztókarral,
  • kelesztőtál,
  • nyújtófa,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatula,
  • éles kés,
  • öntött vas, vagy kerámia pite forma

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl langyos tej,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 10 friss élesztő,
  • 100 g erős fehér kovász, (ha nincs kovászunk, akkor duplázzuk az élesztő mennyiségét)
  • 500 g finomliszt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 3 tojássárgája,
  • 1,5 dl szobahőmérsékletű tejszín

Töltelék:

  • 100 g puha vaj,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai,
  • 50 g mazsola

A tetejére:

  • 30 g szeletelt mandula

A locsoláshoz:

  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

  1. Ferdinánd tekercs recept - Grill-Ázs Cake House - Farkasinszki IldikóA kovászt a sütés előtti este megetetjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1evőkanál lisztet és összekeverjük. A tetejére is hintünk 1 evőkanál lisztet és 10-15 percre meleg helyre tesszük, hogy felfusson az élesztő.
  3. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és összevegyítjük a sóval és a maradék cukorral. a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojássárgákat, beleöntjük a tejszínt, a kovászt, és a felfuttatott élesztőt.
  4. Kézzel, vagy dagasztógéppel kb 10 perc alatt könnyű, hólyagos tésztává dagasztjuk. Akkor jó ha már nem ragad sem a tál falához, sem a kezünkhöz. Ekkor kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és kb 60-90 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kovásszal készítjük, akkor 30 percenként áthajtogatjuk a tésztát.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat, a porcukrot és a vanília magokat egy tálban habosra keverjük.
  6. A megkelt tésztát vékonyan belisztezett munkafelületre fordítjuk, és kb 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás vajjal és megszórjuk a mazsolával. Ezután feltekerjük mint a bejglit. Konyharuhával letakarva kb. 25-30 percig kelni hagyjuk.
  7. Ezalatt a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 200 fokra fűtjük fel.
  8. A megkelt tésztát óvatosan 12 darabra vágjuk, és a csigákat a kivajazott öntöttvas formába rakjuk. a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és a forró sütőben kb 20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük.
  9. Közben felmelegítjük a tejet és belekeverjük a cukrot. A tésztát kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a tejjel, majd visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.