Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- két egy kisebb tálka,
- szita
- robotgép dagasztókarral,
- kelesztőtál,
- nyújtófa,
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- éles kés,
- öntött vas, vagy kerámia pite forma
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 dl langyos tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 10 friss élesztő,
- 100 g erős fehér kovász, (ha nincs kovászunk, akkor duplázzuk az élesztő mennyiségét)
- 500 g finomliszt,
- 1 kávéskanál só,
- 3 tojássárgája,
- 1,5 dl szobahőmérsékletű tejszín
Töltelék:
- 100 g puha vaj,
- 3 evőkanál porcukor,
- 1 vaníliarúd kikapart magjai,
- 50 g mazsola
A tetejére:
- 30 g szeletelt mandula
A locsoláshoz:
- 2 dl tej,
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A kovászt a sütés előtti este megetetjük.
- A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1evőkanál lisztet és összekeverjük. A tetejére is hintünk 1 evőkanál lisztet és 10-15 percre meleg helyre tesszük, hogy felfusson az élesztő.
- A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és összevegyítjük a sóval és a maradék cukorral. a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojássárgákat, beleöntjük a tejszínt, a kovászt, és a felfuttatott élesztőt.
- Kézzel, vagy dagasztógéppel kb 10 perc alatt könnyű, hólyagos tésztává dagasztjuk. Akkor jó ha már nem ragad sem a tál falához, sem a kezünkhöz. Ekkor kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és kb 60-90 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kovásszal készítjük, akkor 30 percenként áthajtogatjuk a tésztát.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat, a porcukrot és a vanília magokat egy tálban habosra keverjük.
- A megkelt tésztát vékonyan belisztezett munkafelületre fordítjuk, és kb 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás vajjal és megszórjuk a mazsolával. Ezután feltekerjük mint a bejglit. Konyharuhával letakarva kb. 25-30 percig kelni hagyjuk.
- Ezalatt a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 200 fokra fűtjük fel.
- A megkelt tésztát óvatosan 12 darabra vágjuk, és a csigákat a kivajazott öntöttvas formába rakjuk. a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és a forró sütőben kb 20 perc alatt halvány rózsaszínre sütjük.
- Közben felmelegítjük a tejet és belekeverjük a cukrot. A tésztát kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a tejjel, majd visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.