Flódni pite
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 1,5 óra | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- egy nagy tál,
- szita vagy szűrő,
- folpack,
- kis kés,
- reszelő,
- 2 kis lábos,
- nyújtófa,
- egy 22 cm átmérőjű piteforma,
- kanál,
- sütő ecset,
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g finomliszt,
- 200 g rétesliszt,
- csipet só,
- ½ kávéskanál sütőpor,
- 80 g porcukor,
- 200 g vaj,
- 3 tojássárgája,
- 0,8 dl száraz fehérbor,
Az réteghez:
- 3 db alma,
- ½ citrom leve,
- 2 evőkanál méz,
- 1-1kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg,
A diós részhez:
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 80 g porcukor,
- 150 g darált dió,
- 30 g étcsokoládé,
A mákos részhez:
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 60 g porcukor,
- 150 g darált mák,
- 1 marék mazsola,
Az összeállításhoz:
- 10 evőkanál sűrű szilvalekvár,
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tésztához nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, belekeverjük a sót, a sütőport és a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a hideg bort. Összegyúrjuk, cipóvá formázzuk és folpackba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- Az almás töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almákat. Alaposan kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát. Rácsavarjuk a citrom levét, ráöntjük a mézet, rászórjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük.
- A diós részhez kis lábosba teszünk 1,5 dl fehérbort, hozzáöntjük a cukrot, és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. A szirupot ráöntjük a dióra, hozzáadjuk az összetört csokoládét, és elverjük.
- A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat, de csokoládé helyett mazsolát teszünk bele.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A pihentetett tésztát elővesszük a hűtőből és a kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd a kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük úgy, hogy a forma oldalát is befedje. A kilógó széleket egy éles késsel levágjuk.
- A tésztát megkenjük a szilvalekvár felével, majd rákenjük a mákos tölteléket.
- A maradék tészta egyharmadát is levágjuk, és a forma méretének megfelelő kör lappá nyújtva ráigazítjuk a mákos töltelékre.
- Ezt is megkenjük a szilvalekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket és befedjük a maradék tészta kinyújtott felével.
- Ráhalmozzuk a kinyomkodott almás keveréket és befedjük az utolsó adag kinyújtott tésztalappal. A széleit összenyomkodjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással. A közepét kiszúrjuk egy fenyőfa alakú formával.
- .Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e.
- Ha langyosra hűlt, megszórhatjuk porcukorral.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze