Flódni pite

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 1,5 óra | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • egy nagy tál,
  • szita vagy szűrő,
  • folpack,
  • kis kés,
  • reszelő,
  • 2 kis lábos,
  • nyújtófa,
  • egy 22 cm átmérőjű piteforma,
  • kanál,
  • sütő ecset,

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g finomliszt,
  • 200 g rétesliszt,
  • csipet só,
  • ½ kávéskanál sütőpor,
  • 80 g porcukor,
  • 200 g vaj,
  • 3 tojássárgája,
  • 0,8 dl száraz fehérbor,

Az réteghez:

  • 3 db alma,
  • ½ citrom leve,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1-1kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg,

A diós részhez:

  • 1,5 dl száraz fehérbor,
  • 80 g porcukor,
  • 150 g darált dió,
  • 30 g étcsokoládé,

A mákos részhez:

  • 1,5 dl száraz fehérbor,
  • 60 g porcukor,
  • 150 g darált mák,
  • 1 marék mazsola,

Az összeállításhoz:

  • 10 evőkanál sűrű szilvalekvár,
  • 1 tojás a kenéshez

Flódni pite

Elkészítés:

  1. A tésztához nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, belekeverjük a sót, a sütőport és a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a hideg bort. Összegyúrjuk, cipóvá formázzuk és folpackba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Az almás töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almákat. Alaposan kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát. Rácsavarjuk a citrom levét, ráöntjük a mézet, rászórjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük.
  3. A diós részhez kis lábosba teszünk 1,5 dl fehérbort, hozzáöntjük a cukrot, és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. A szirupot ráöntjük a dióra, hozzáadjuk az összetört csokoládét, és elverjük.
  4. A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat, de csokoládé helyett mazsolát teszünk bele.
  5. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  6. A pihentetett tésztát elővesszük a hűtőből és a kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd a kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük úgy, hogy a forma oldalát is befedje. A kilógó széleket egy éles késsel levágjuk.
  7. A tésztát megkenjük a szilvalekvár felével, majd rákenjük a mákos tölteléket.
  8. A maradék tészta egyharmadát is levágjuk, és a forma méretének megfelelő kör lappá nyújtva ráigazítjuk a mákos töltelékre.
  9. Ezt is megkenjük a szilvalekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket és befedjük a maradék tészta kinyújtott felével.
  10. Ráhalmozzuk a kinyomkodott almás keveréket és befedjük az utolsó adag kinyújtott tésztalappal. A széleit összenyomkodjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással. A közepét kiszúrjuk egy fenyőfa alakú formával.
  11. .Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e.
  12. Ha langyosra hűlt, megszórhatjuk porcukorral.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze