fotó: https://www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
A mézes tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek. méz
- 7 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 tk. szódabikarbóna
- baracklekvár
A mákos tésztához:
- 6 db tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 3 ek. víz
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg darált mák
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg finomliszt
A krémhez:
- 7 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 3 db tojássárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A tetejére:
- porcukor
„A francia mákos krémes sütemény igazi ünnepi, lakodalmas finomság. A süteményt mézes tésztalap, puha mákos piskóta és vaníliás krém alkotja. Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója videón mutatja ennek a süteménynek a receptjét.„
- A francia mákos krémes sütemény elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és két tepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk.
- A tejből a cukorból, a tojássárgákból és a pudingporból sűrű pudingot főzünk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd összekeverjük a pudinggal.
- A mézes laphoz az összes hozzávalót összekeverjük, és tésztává gyúrjuk egy nagy tálban. A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt 22 × 38 cm-esre nyújtjuk. Óvatosan áttesszük az előkészített tepsikre, és az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
- A kisült tésztalapokat még melegen megkenjük baracklekvárral.
- Az egyik tepsi belsejét kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
- Elkészítjük a mákos tésztát. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat a kristálycukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, és azokkal is tovább keverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a mákot a sütőporral és a liszttel, és ezt is a tojássárgájás keverékhez adjuk.
- A tojásfehérjéket is kemény habbá verjük, és óvatosan a tojássárgás masszához forgatjuk, majd az előkészített tepsibe öntjük, és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az egyik mézes lapot tálcára vagy egy nagy vágódeszkára tesszük, rákenjük a krém felét. Erre tesszük rá a mákos piskótát. Mehet rá a maradék krém, amit lefedünk a másik mézes tésztalappal.
- A sütemény tetejét megszórjuk porcukorral, de kenhetünk rá gőz fölött porcukorral felvert tojásfehérjehabot vagy tejszínhabot is.
Nézd meg videón, hogyan készül a francia mákos krémes!
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/francia-makos-kremes-video
Megosztás: