Francia mákos krémes

fotó: https://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

A mézes tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek. méz
  • 7 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • baracklekvár

A mákos tésztához:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 ek. víz
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg finomliszt

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

A tetejére:

  • porcukor

A francia mákos krémes sütemény igazi ünnepi, lakodalmas finomság. A süteményt mézes tésztalap, puha mákos piskóta és vaníliás krém alkotja. Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette maestrója videón mutatja ennek a süteménynek a receptjét.

Elkészítés:

  1. A francia mákos krémes sütemény elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és két tepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk.
  2. A tejből a cukorból, a tojássárgákból és a pudingporból sűrű pudingot főzünk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  3. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd összekeverjük a pudinggal.
  4. A mézes laphoz az összes hozzávalót összekeverjük, és tésztává gyúrjuk egy nagy tálban. A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt 22 × 38 cm-esre nyújtjuk. Óvatosan áttesszük az előkészített tepsikre, és az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
  5. A kisült tésztalapokat még melegen megkenjük baracklekvárral.
  6. Az egyik tepsi belsejét kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
  7. Elkészítjük a mákos tésztát. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat a kristálycukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, és azokkal is tovább keverjük.
  8. Egy másik tálban összekeverjük a mákot a sütőporral és a liszttel, és ezt is a tojássárgájás keverékhez adjuk.
  9. A tojásfehérjéket is kemény habbá verjük, és óvatosan a tojássárgás masszához forgatjuk, majd az előkészített tepsibe öntjük, és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Az egyik mézes lapot tálcára vagy egy nagy vágódeszkára tesszük, rákenjük a krém felét. Erre tesszük rá a mákos piskótát. Mehet rá a maradék krém, amit lefedünk a másik mézes tésztalappal.
  11. A sütemény tetejét megszórjuk porcukorral, de kenhetünk rá gőz fölött porcukorral felvert tojásfehérjehabot vagy tejszínhabot is.

Nézd meg videón, hogyan készül a francia mákos krémes!

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/francia-makos-kremes-video

Megosztás: