Füstös pogácsa grillben

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: átlagos

Elkészítési idő:  195 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A pogácsához:

  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg főtt füstölt sonka

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg füstölt sajt

 

Elkészítés:

  1. A füstös pogácsa elkészítéséhez a langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
  2. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
  3. Kézzel gyúrni kezdjük. Amikor összeáll, lisztezett munkalapra, vagy gyúródeszkára tesszük és ott folytatjuk a munkát. Közepesen kemény tésztát készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát és tovább gyúrjuk, míg teljesen elvegyül a tésztában. Ha már nem ragad a deszkához és a kezünkhöz sem, lazán folpackba csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 30 percig pihentetjük.
  6. Közben előmelegítjük a grillt indirekt hőn 200 fokra. A megkelt pogácsákkal teli tepsit a forró sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az utolsó 10 percben egy marék bükkfa csipszet dobunk a faszénre, így még egy plusz pikáns ízt kap a pogácsánk.

 

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/fustos-pogacsa.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu