Füstös pogácsa

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • nagy tál,
  • kisebb tál,
  • kelesztő tál,
  • nyújtófa,
  • kenőecset,
  • éles kés,
  • 3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
  • tepsi

 

Hozzávalók:

  • 0,5 dl langyos tej,
  • 1 teás kanál cukor,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 50 dkg finom liszt,
  • 2 teás kanál só,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 tojás,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg főtt füstölt sonka

A tetejére:

  • 1 tojás,
  • 10 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
  2. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
  3. Kézzel gyúrni kezdjük. Amikor összeáll, lisztezett munkalapra, vagy gyúródeszkára tesszük és ott folytatjuk a munkát. Közepesen kemény tésztát készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát és tovább gyúrjuk, míg teljesen elvegyül a tésztában. Ha már nem ragad a deszkához és a kezünkhöz sem, lazán folpackba csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírra rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kb. 30 percig pihentetjük.
  6. Közben előmelegítjük a grillt indirekt hőn 200 fokra, a pizzakővel együtt.
  7. A megkelt pogácsákat a sütőpapírral együtt óvatosan áthúzzuk a forró pizzakőre és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  8. Az utolsó 10 percben egy marék bűkkfacsipszet dobunk a faszénre, így még egy plusz pikáns ízt kap a pogácsánk.

videó:

forrás: Wood 2 Smoke youtube csatorna