Grillben készült | Könnyű
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- nagy tál,
- kisebb tál,
- kelesztő tál,
- nyújtófa,
- kenőecset,
- éles kés,
- 3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
- tepsi
Hozzávalók:
- 0,5 dl langyos tej,
- 1 teás kanál cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 50 dkg finom liszt,
- 2 teás kanál só,
- 2 dl tejföl,
- 1 tojás,
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg főtt füstölt sonka
A tetejére:
- 1 tojás,
- 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
- A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
- Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
- Kézzel gyúrni kezdjük. Amikor összeáll, lisztezett munkalapra, vagy gyúródeszkára tesszük és ott folytatjuk a munkát. Közepesen kemény tésztát készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát és tovább gyúrjuk, míg teljesen elvegyül a tésztában. Ha már nem ragad a deszkához és a kezünkhöz sem, lazán folpackba csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
- A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírra rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kb. 30 percig pihentetjük.
- Közben előmelegítjük a grillt indirekt hőn 200 fokra, a pizzakővel együtt.
- A megkelt pogácsákat a sütőpapírral együtt óvatosan áthúzzuk a forró pizzakőre és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Az utolsó 10 percben egy marék bűkkfacsipszet dobunk a faszénre, így még egy plusz pikáns ízt kap a pogácsánk.
videó:
forrás: Wood 2 Smoke youtube csatorna