Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
nagy tál,
kisebb tál,
kelesztő tál,
nyújtófa,
kenőecset,
éles kés,
3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
tepsi
Hozzávalók:
0,5 dl langyos tej,
1 teás kanál cukor,
2 dkg friss élesztő,
50 dkg finom liszt,
2 teás kanál só,
2 dl tejföl,
1 tojás,
25 dkg vaj,
25 dkg főtt füstölt sonka
A tetejére:
1 tojás,
10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
Kézzel gyúrni kezdjük. Amikor összeáll, lisztezett munkalapra, vagy gyúródeszkára tesszük és ott folytatjuk a munkát. Közepesen kemény tésztát készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát és tovább gyúrjuk, míg teljesen elvegyül a tésztában. Ha már nem ragad a deszkához és a kezünkhöz sem, lazán folpackba csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírra rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kb. 30 percig pihentetjük.
Közben előmelegítjük a grillt indirekt hőn 200 fokra, a pizzakővel együtt.
A megkelt pogácsákat a sütőpapírral együtt óvatosan áthúzzuk a forró pizzakőre és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Az utolsó 10 percben egy marék bűkkfacsipszet dobunk a faszénre, így még egy plusz pikáns ízt kap a pogácsánk.