Fűszeres barackos pite

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc

Elkészítési idő: 40 perc + 40 perc hűtési idő

Eszközök

  • 22 cm-es kapcsos torta forma,
  • nyújtófa,
  • pizzavágó,
  • kenőecset,
  • kés,
  • kanál,
  • mozsár

 

Hozzávalók:

  • 350 g leveles tészta (mélyhűtött, vagy saját készítésű)
  • 55 g nádcukor,
  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 1 csipet kardamom,
  • 1 csipet chili por,
  • 6 db sárga barack,
  • 60 g ropogós müzli,
  • 30 g mazsola
  • 30 g szeletelt pisztácia
  • 1 M-es méretű tojás a kenéshez
  • 1 csipet cukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

Indirekt sütés pizzakövön, 200 fokon.

  1. A leveles tésztát két darabra osztjuk és vékony körlapokká nyújtjuk. Az első lapot egy tortaformába helyezzük, úgy hogy a forma szélét is befedje.
  2. Egy villával megszurkáljuk, a széleket kis vízzel beecseteljük.
  3. A töltelékhez a cukrot, a liszttel és a fűszerekkel összekeverjük.
  4. A sárgabarackokat felezzük, magozzuk és csíkokra vágjuk, a keverékhez adjuk.
  5. Mindent beletöltünk a tortaformába. A müzlivel, és a mazsolával megszórjuk.
  6. A második tészta lapot középen egy kis kerek kiszúróval kilukasztjuk. Egy késsel 8 db vágást ejtünk körben, majd a körlappal befedjük a betöltött tortaformát. A széleket körben levágjuk.
  7. A maradék tésztából egy kis peremet készítünk a középső lyuk köré, mint egy kis kéménynek.
  8. A tojást a cukrot, a sót a tejet villával összekeverjük, és ezzel a keverékkel bekenjük a tortát.
  9. A tetejére szórjuk a szeletelt pisztáciát.
  10. A grillt 200 fokra indirekt sütéshez felfűtjük a pizzakővel együtt.
  11. A pizzakövön a tortát 30-40 percig sütjük, csukott grillfedő alatt.
  12. Kb. 40 percig hűtjük és langyosan szervírozzuk. Jól passzol hozzá egy gombóc vanília fagyi.