Fűszeres, fehércsokis körterolád

fotó: Vidék Íze

Piskóta | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  1 óra 10 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • keverőtál,
  • főzőedények,
  • robotgép habverőfejjel,
  • szilikon spatula,
  • serpenyő,
  • szilikonos sütőpapír,
  • szűrő,
  • szita,
  • cukorhőmérő,
  • hajlított kenőkés

 

 

 

 

Hozzávalók:

A fehércsoki ganache-hoz:

  • 200 g fehércsoki chips,
  • 100 g + 300 g tejszín,
  • 20 g glükóz, vagy akácméz,
  • 3 kardamom mag összeroppantva,
  • 1 fahéj rúd,
  • 1 csillagánizs,
  • 1 vaníliarúd veleje és hüvelye,

A karamellizált körtéhez:

  • 2 körte,
  • 50 g nádcukor,
  • 20 g vaj,
  • 1 csipet őrölt fahéj,

A genois piskótához:

  • 90 g finomliszt,
  • 3 tojás,
  • 90 g cukor,
  • ½ teáskanál őrölt fahéj,

A díszítéshez:

  • 25 g vaj,
  • 2-3 levél réteslap,
  • 30 g porcukor,
  • 50 g sótlan pisztácia apróra vágva

Elkészítés:

A fehércsoki ganache:

  1. A fehércsokichipseket egy nagy tálba öntjük.
  2. 100 g tejszínt a glükózzal és a fűszerekkel egy lábasban felfőzzük.
  3. A forró tejszínt a csokichipsekre öntjük és egy szilikonspatulával simára keverjük.
  4. A maradék 300 g tejszínt is belekeverjük és 3 órára hűtőbe tesszük.

A karamellizált körték:

  1. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.
  2. A nádcukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd a vajat, a körtekockákat é az őrölt fehéjat hozzáadjuk és még 5-10 percig karamellizáljuk. Ha szükséges egy pici vizet adunk hozzá.
  3. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.

Fűszeres, fehércsokis körteroládA genois piskóta:

  1. A sütőt 180 fokosra melegítjük elő.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
  3. A tojást és cukrot gőz fölött habosra verjük, míg a duplájára nő és kb. 50 fokosra melegszik. A gőzről levéve tovább verjük, míg a tojáshab szobahőmérsékletűre hűl, és a hab a habverőről lassan szakadás nélkül folyik le.
  4. A lisztet és a fahéjat óvatosan a tojáshabra öntjük és finoman összekeverjük egy szilikon spatulával.
  5. A tepsit szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, a hajlított kenőkéssel egy cm vastagra kenjük ki, majd 15 perc alatt megsütjük.
  6. A sütőből kivéve egy nedves konyharuhára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A piskótát konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.

Összeállítás, díszítés:

  1. A fűszereket kivesszük a fehércsoki ganache-ból, és a masszát kihabisítjuk.
  2. A piskótát kitekerjük és levágjuk a széleit, hogy egy szabályos négyszöget kapjunk.
  3. Egy réteg ganache-val megkenjük, majd megszórjuk a körtekockákkal, amiből néhányat félreteszünk a díszítéshez. Ezután a krémes piskótát feltekerjük.
  4. A maradék csokiganach-ét a rolád külsejére kenjük, elsimítjuk és a tésztát hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180 fokosra melegítjük.
  6. A vajat felolvasztjuk és a réteslapokat megkenjük vele, majd félbehajtjuk őket, lazán meggyűrjük, porcukorral megszórjuk, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt szép világosra sütjük.
  7. Tálalás előtt a rolád tetejére tesszük a ropogós réteslapokat, a körte kockákat és a pisztácia töretet.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

 

Forrás és fotó: Vidék íze