Fűszeres, fehércsokis körterolád
fotó: Vidék Íze
Piskóta | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- keverőtál,
- főzőedények,
- robotgép habverőfejjel,
- szilikon spatula,
- serpenyő,
- szilikonos sütőpapír,
- szűrő,
- szita,
- cukorhőmérő,
- hajlított kenőkés
Hozzávalók:
A fehércsoki ganache-hoz:
- 200 g fehércsoki chips,
- 100 g + 300 g tejszín,
- 20 g glükóz, vagy akácméz,
- 3 kardamom mag összeroppantva,
- 1 fahéj rúd,
- 1 csillagánizs,
- 1 vaníliarúd veleje és hüvelye,
A karamellizált körtéhez:
- 2 körte,
- 50 g nádcukor,
- 20 g vaj,
- 1 csipet őrölt fahéj,
A genois piskótához:
- 90 g finomliszt,
- 3 tojás,
- 90 g cukor,
- ½ teáskanál őrölt fahéj,
A díszítéshez:
- 25 g vaj,
- 2-3 levél réteslap,
- 30 g porcukor,
- 50 g sótlan pisztácia apróra vágva
Elkészítés:
A fehércsoki ganache:
- A fehércsokichipseket egy nagy tálba öntjük.
- 100 g tejszínt a glükózzal és a fűszerekkel egy lábasban felfőzzük.
- A forró tejszínt a csokichipsekre öntjük és egy szilikonspatulával simára keverjük.
- A maradék 300 g tejszínt is belekeverjük és 3 órára hűtőbe tesszük.
A karamellizált körték:
- A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.
- A nádcukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd a vajat, a körtekockákat é az őrölt fehéjat hozzáadjuk és még 5-10 percig karamellizáljuk. Ha szükséges egy pici vizet adunk hozzá.
- Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokosra melegítjük elő.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
- A tojást és cukrot gőz fölött habosra verjük, míg a duplájára nő és kb. 50 fokosra melegszik. A gőzről levéve tovább verjük, míg a tojáshab szobahőmérsékletűre hűl, és a hab a habverőről lassan szakadás nélkül folyik le.
- A lisztet és a fahéjat óvatosan a tojáshabra öntjük és finoman összekeverjük egy szilikon spatulával.
- A tepsit szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, a hajlított kenőkéssel egy cm vastagra kenjük ki, majd 15 perc alatt megsütjük.
- A sütőből kivéve egy nedves konyharuhára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A piskótát konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
Összeállítás, díszítés:
- A fűszereket kivesszük a fehércsoki ganache-ból, és a masszát kihabisítjuk.
- A piskótát kitekerjük és levágjuk a széleit, hogy egy szabályos négyszöget kapjunk.
- Egy réteg ganache-val megkenjük, majd megszórjuk a körtekockákkal, amiből néhányat félreteszünk a díszítéshez. Ezután a krémes piskótát feltekerjük.
- A maradék csokiganach-ét a rolád külsejére kenjük, elsimítjuk és a tésztát hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokosra melegítjük.
- A vajat felolvasztjuk és a réteslapokat megkenjük vele, majd félbehajtjuk őket, lazán meggyűrjük, porcukorral megszórjuk, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt szép világosra sütjük.
- Tálalás előtt a rolád tetejére tesszük a ropogós réteslapokat, a körte kockákat és a pisztácia töretet.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze