Fűszeres sütőtök-csoki torta
fotó: Vidék Íze
Torták | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1,5 óra | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- 2 db 22 cm-es tortakarika,
- konyhai robotgép,
- kézi robotgép,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- fogpiszkáló,
- szilikonos sütőpapír,
- tortavágó kés, vagy hosszú pengéjű recés kés,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- tortasimító
Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
A sütőtökös piskótához:
- 200 g kristálycukor- 100 g étolaj,
- 2 L-es tojás,
- 200 g finomliszt,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
- ½ teáskanál őrölt gyömbér,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 csipet só,
- 200 g sütőtök püré
A csokis piskótához:
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 150 g finomliszt,
- 150 g kristálycukor,
- 1/3 teáskanál szódabikarbóna,
- 1/3 teáskanál sütőpor,
- 1 csipet só,
- ½ teáskanál vaníliaőrlemény,
- 1 L-es tojás,
- 6 evőkanál író,
- 6 evőkanál víz,
- 2 evőkanál étolaj,
A habos főzött krémhez:
- 7 evőkanál finomliszt,
- 250 g tej,
- 1 ½ evőkanál vaníliakivonat,
- 250 g enyhén sós puha vaj,
- 250 g barnacukor,
- 1 csipet só
A díszítéshez ehető virágok, kis marcipán sütőtökök
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- 2 db 22 cm-es tortakarika alját csomagoljuk szilikonos sütőpapírba, és a karikák oldalát fújjuk be szilikon spray-vel, vagy vajazzuk ki, és az egyiket szórjuk be liszttel, a másikat cukrozatlan kakaóporral.
- A sütőtökös piskótához egy kézi robotgéppel a tojásokat a cukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá az étolajat is és azzal is habosítsuk tovább.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sütőport és a sót.
- A lisztes keveréket több részletben adjuk a cukros-tojásos masszához és keverjük egyneművé.
- Végül adjuk a masszához a sütőtök pürét is, majd töltsük a liszttel megszórt tortaformába, és 35-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a piskóta. Ha már nem ragad a tűre, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk a tortakarikában teljesen kihűlni.
- A kakaós piskótához a kakaót szitáljuk össze a robotgép táljában a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a sóval, meg a cukorral. Alaposan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a tojást, az írót, a vizet, az olajat és a vaníliát. Magas fokozaton kb 3 perc alatt keverjük a géppel nagyon simára.
- A tésztát öntsük a kakaóval beszórt tortakarikába, és 35-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a piskóta. Ha már nem ragad a tűre, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk a tortakarikában teljesen kihűlni.
- Ha kihűltek a piskóták vegyük le róluk a tortakarikát, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és lapjában vágjuk mindkettőt két lapba. Így összesen négy piskótakarikánk lesz.
- A főzött habos krémhez egy kis lábasban keverjük a lisztet a tejjel csomómentesre, és állandó kevergetés közben főzzük sűrű pudinggá.
- Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot, a tetejére tegyünk szorosan fóliát, hogy ne bőrösödjön be, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Közben a vajat a barnacukrot és a sót közepes fokozaton kb 3 perc alatt keverjük habosra, míg a cukor kivilágosodik.
- Adjuk a habos cukros vajhoz a kihűlt főzött vaníliás krémet, és 5 percig verjük magas fokozaton, míg egy nagyon könnyű, habos krémet kapunk.
- A krémmel töltsük meg a tortalapokat úgy, hogy alulra egy kakaós, majd egy sütőtökös, ismét egy kakaós, és egy sütőtökös piskótalapot teszünk.
- Vonjuk be a tortát a krémmel és díszítsük a tetejét ehető virágokkal, esetleg kis marcipán sütőtökökkel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze