Fűszeres sütőtök-csoki torta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1,5 óra | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • 2 db 22 cm-es tortakarika,
  • konyhai robotgép,
  • kézi robotgép,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • fogpiszkáló,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tortavágó kés, vagy hosszú pengéjű recés kés,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • tortasimító

Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:

A sütőtökös piskótához:

  • 200 g kristálycukor-       100 g étolaj,
  • 2 L-es tojás,
  • 200 g finomliszt,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 200 g sütőtök püré

A csokis piskótához:

  • 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 150 g finomliszt,
  • 150 g kristálycukor,
  • 1/3 teáskanál szódabikarbóna,
  • 1/3 teáskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • ½ teáskanál vaníliaőrlemény,
  • 1 L-es tojás,
  • 6 evőkanál író,
  • 6 evőkanál víz,
  • 2 evőkanál étolaj,

A habos főzött krémhez:

  • 7 evőkanál finomliszt,
  • 250  g tej,
  • 1 ½ evőkanál vaníliakivonat,
  • 250 g enyhén sós puha vaj,
  • 250 g barnacukor,
  • 1 csipet só

A díszítéshez ehető virágok, kis marcipán sütőtökök

 

Fűszeres sütőtök-csoki tortaElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. 2 db 22 cm-es tortakarika alját csomagoljuk szilikonos sütőpapírba, és a karikák oldalát fújjuk be szilikon spray-vel, vagy vajazzuk ki, és az egyiket szórjuk be liszttel, a másikat cukrozatlan kakaóporral.
  3. A sütőtökös piskótához egy kézi robotgéppel a tojásokat a cukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá az étolajat is és azzal is habosítsuk tovább.
  4. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sütőport és a sót.
  5. A lisztes keveréket több részletben adjuk a cukros-tojásos masszához és keverjük egyneművé.
  6. Végül adjuk a masszához a sütőtök pürét is, majd töltsük a liszttel megszórt tortaformába, és 35-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a piskóta. Ha már nem ragad a tűre, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk a tortakarikában teljesen kihűlni.
  7. A kakaós piskótához a kakaót szitáljuk össze a robotgép táljában a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a sóval, meg a cukorral. Alaposan keverjük össze.
  8. Adjuk hozzá a tojást, az írót, a vizet, az olajat és a vaníliát. Magas fokozaton kb 3 perc alatt keverjük a géppel nagyon simára.
  9. A tésztát öntsük a kakaóval beszórt tortakarikába, és 35-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a piskóta. Ha már nem ragad a tűre, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk a tortakarikában teljesen kihűlni.
  10. Ha kihűltek a piskóták vegyük le róluk a tortakarikát, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és lapjában vágjuk mindkettőt két lapba. Így összesen négy piskótakarikánk lesz.
  11. A főzött habos krémhez egy kis lábasban keverjük a lisztet a tejjel csomómentesre, és állandó kevergetés közben főzzük sűrű pudinggá.
  12. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot, a tetejére tegyünk szorosan fóliát, hogy ne bőrösödjön be, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  13. Közben a vajat a barnacukrot és a sót közepes fokozaton kb 3 perc alatt keverjük habosra, míg a cukor kivilágosodik.
  14. Adjuk a habos cukros vajhoz a kihűlt főzött vaníliás krémet, és 5 percig verjük magas fokozaton, míg egy nagyon könnyű, habos krémet kapunk.
  15. A krémmel töltsük meg a tortalapokat úgy, hogy alulra egy kakaós, majd egy sütőtökös, ismét egy kakaós, és egy sütőtökös piskótalapot teszünk.
  16. Vonjuk be a tortát a krémmel és díszítsük a tetejét ehető virágokkal, esetleg kis marcipán sütőtökökkel.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze