Goudás cheddaros leveles pogácsa

Pogácsák | Közepesen nehéz

Előkészítési idő:  2 óra | Elkészítési idő:  15 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kelesztőtál, nyújtófa,
  • 4 cm-es pogácsa szaggató,
  • sajtreszelő,
  • kis tálka,
  • villa,
  • kenőecset,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 2 tepsi,
  • folpack

Hozzávalók 40 db-hoz:

    • 500 g finomliszt,
    • 3 csapott evőkanál só,
    • 250 g hideg vaj kis kockákra vágva,
    • 100 ml tej,
    • 20 g friss élesztő,
    • 2 tojássárgája,
    • 200 g 20%-os tejföl,
    • 100 g gouda sajt,
  • 100 g cheddar sajt,

A kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, és morzsoljuk el benne az élesztőt.
  2. A lisztet, a sót és a vajkockákat öntsük a robotgép táljába, és a dagasztókarral dolgozzuk össze, míg homokszerű lesz.
  3. A vajas liszt keverék közepébe készítsünk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet, a tojások sárgáit, a tejfölt, és a lereszelt sajtok 2/3-át. Alaposan dagasszuk ki a géppel, míg egy lágy tésztát kapunk. Akkor jó, ha már elválik a tál falától.
  4. Lisztezzünk ki egy nagy kelesztő tálat, és tegyük át bele a tésztát. Letakarva pihentessük meleg helyen 1 órán át.
  5. A pihentetési idő leteltével j9het az első hajtogatás. Ehhez óvatosan borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastag téglalappá. Gondolatban harmadoljuk el a tésztát, és a felső harmadot hajtsuk le a középsőre, majd az aksó harmadot is hajtsuk rá.
  6. Ezután fordítsuk el 90 fokkal a tésztát úgy, hogy baloldalról essen a zárt rész. Ismét nyújtsuk ki téglalappá, és ismételjük meg az előzőek szerint a hajtogatást.
  7. Ekkor csomagoljuk be a tésztánkat folpackba, és 20 percig pihentessük.
  8. A pihenés után újabb két hajtogatás következik, majd ismét folpackban pihentetés 20 percig.
  9. Összesen háromszor hajtogassuk meg a leírtak szerint a tésztát, és végül egy újabb 20 perces pihenést követen, már formázhatjuk is a pogácsákat.
  10. Nyújtsuk ki a tésztánkat 2 ujjnyi vastagra, és 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztakorongokat, és helyezzük őket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire, egymástól kb 2 cm távolságra.
  11. Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjuk meg a maradék reszelt sajt keverékkel.
  12. A tepsin hagyjuk kelni őket még egy fél órán át.
  13. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 15 perc alatt süssük szép arany színűre a pogácsáinkat.