Pogácsák | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 15 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- kelesztőtál, nyújtófa,
- 4 cm-es pogácsa szaggató,
- sajtreszelő,
- kis tálka,
- villa,
- kenőecset,
- szilikonos sütőpapír,
- 2 tepsi,
- folpack
Hozzávalók 40 db-hoz:
-
- 500 g finomliszt,
- 3 csapott evőkanál só,
- 250 g hideg vaj kis kockákra vágva,
- 100 ml tej,
- 20 g friss élesztő,
- 2 tojássárgája,
- 200 g 20%-os tejföl,
- 100 g gouda sajt,
- 100 g cheddar sajt,
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
- A tejet langyosítsuk meg, és morzsoljuk el benne az élesztőt.
- A lisztet, a sót és a vajkockákat öntsük a robotgép táljába, és a dagasztókarral dolgozzuk össze, míg homokszerű lesz.
- A vajas liszt keverék közepébe készítsünk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet, a tojások sárgáit, a tejfölt, és a lereszelt sajtok 2/3-át. Alaposan dagasszuk ki a géppel, míg egy lágy tésztát kapunk. Akkor jó, ha már elválik a tál falától.
- Lisztezzünk ki egy nagy kelesztő tálat, és tegyük át bele a tésztát. Letakarva pihentessük meleg helyen 1 órán át.
- A pihentetési idő leteltével j9het az első hajtogatás. Ehhez óvatosan borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastag téglalappá. Gondolatban harmadoljuk el a tésztát, és a felső harmadot hajtsuk le a középsőre, majd az aksó harmadot is hajtsuk rá.
- Ezután fordítsuk el 90 fokkal a tésztát úgy, hogy baloldalról essen a zárt rész. Ismét nyújtsuk ki téglalappá, és ismételjük meg az előzőek szerint a hajtogatást.
- Ekkor csomagoljuk be a tésztánkat folpackba, és 20 percig pihentessük.
- A pihenés után újabb két hajtogatás következik, majd ismét folpackban pihentetés 20 percig.
- Összesen háromszor hajtogassuk meg a leírtak szerint a tésztát, és végül egy újabb 20 perces pihenést követen, már formázhatjuk is a pogácsákat.
- Nyújtsuk ki a tésztánkat 2 ujjnyi vastagra, és 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztakorongokat, és helyezzük őket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire, egymástól kb 2 cm távolságra.
- Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjuk meg a maradék reszelt sajt keverékkel.
- A tepsin hagyjuk kelni őket még egy fél órán át.
- Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 15 perc alatt süssük szép arany színűre a pogácsáinkat.