Kelt tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 80 perc | Elkészítési idő: 20 perc
Eszközök
- Konyhai robotgép,
- keverő tálak,
- kelesztőtál,
- kanál,
- kiskanál,
- nyeles lábaska,
- kézi habverő,
- nagy párolóbetétes fazék
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 1/2 evőkanál cukor,
- 12 g friss élesztő,
- 1 csipet só,
- 1 kis tojás,
- 1 kis tojássárgája,
- 125 g tej,
- 35 g vaj
A töltelékhez:
- 100 g kemény szilvalekvár,
- 1 teáskanál rum vagy rumaroma
A vanília sodóhoz:
- 350 g tej,
- 2 tojássárgája,
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja/vanília paszta,
- 30 g kristálycukor,
- 1 csapott evőkanál liszt
A tálaláshoz:
- 1-2 evőkanál porcukor,
- 50 g darált mák,
- 35 g vaj
- A tejet langyosítsuk meg, szórjunk 1 kávéskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk meleg helyen felfutni.
- A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük össze a sóval a maradék cukorral és a reszelt citromhéjjal. Készítsünk egy mélyedést a közepébe üssük bele a tojást, és a tojássárgáját, öntsük bele a felfutott élesztőt és kezdjük el dagasztani.
- A vajat olvasszuk meg, hagyjuk kissé hűlni és amikor összeállt a tészta adjuk hozzá, majd alaposan dagasszuk ki.
- Tegyük a tésztát kelesztőtálba, takarjuk le és szobahőmérsékleten 40-45 perc alatt kelesszük a duplájára.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, ütögessük ki belőle a levegőt, és vágjuk 6 egyforma darabra.
- A tésztadarabokat egyesével gömbölygessük ki, és újra letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni őket.
- A szilvalekvárt lazítsuk fel a rummal.
- A pihentetett tésztagombócokat lapítsuk ki a tenyerünkkel, és mindegyik közepébe tegyünk egy-egy teáskanál szilvalekvárt. A tésztaszéleit fogjuk, és alaposan csipkedjük össze, majd ismét formázzuk gombóccá. Takarjuk le, és hagyjuk 15-20 percig pihenni.
- Amíg kelnek a gombócok készítsük el a vaníliasodót is. Ehhez a tejet a forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival/vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről.
- Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira mintha pudingot főznénk.
- Egy nagyobb – párolóbetétes – fazékba annyi vizet öntsünk, hogy ne érjen bele a betét alja. Ha nincs párolóbetétünk akkor szorosan kötözzünk a lábas tetejére egy konyharuhát. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a hőforrást és tegyünk a betétbe/konyharuhára egymástól kicsit távolabb a gombócokat. fedjük le őket egy másik nagyobb fazékkal és 15-20 perc alatt gőzöljük meg őket. Ha letelt az idő a tetejére borított fazekat emeljük fel résnyire, hogy a gőz eltávozhasson, majd óvatosan vegyük le.
- Közben olvasszuk fel a vajat és a kész gombócokat locsoljuk meg vele, majd hintsük meg porcukorral elkevert darált mákkal.
- Tálaljuk a vaníliasodóval.
Megosztás: