Gőzgombóc

Kelt tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 80 perc | Elkészítési idő: 20 perc

Eszközök

  • Konyhai robotgép,
  • keverő tálak,
  • kelesztőtál,
  • kanál,
  • kiskanál,
  • nyeles lábaska,
  • kézi habverő,
  • nagy párolóbetétes fazék

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 1/2 evőkanál cukor,
  • 12 g friss élesztő,
  • 1 csipet só,
  • 1 kis tojás,
  • 1 kis tojássárgája,
  • 125 g tej,
  • 35 g vaj

A töltelékhez:

  • 100 g kemény szilvalekvár,
  • 1 teáskanál rum vagy rumaroma

A vanília sodóhoz:

  • 350 g tej,
  • 2 tojássárgája,
  • 1/2  vaníliarúd kikapart magja/vanília paszta,
  • 30 g kristálycukor,
  • 1 csapott evőkanál liszt

A tálaláshoz:

  • 1-2 evőkanál porcukor,
  • 50 g darált mák,
  • 35 g vaj

GőzgombócElkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, szórjunk 1 kávéskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk meleg helyen felfutni.
  2. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük össze a sóval a maradék cukorral és a reszelt citromhéjjal. Készítsünk egy mélyedést a közepébe üssük bele a tojást, és a tojássárgáját, öntsük bele a felfutott élesztőt és kezdjük el dagasztani.
  3. A vajat olvasszuk meg, hagyjuk kissé hűlni és amikor összeállt a tészta adjuk hozzá, majd alaposan dagasszuk ki.
  4. Tegyük a tésztát kelesztőtálba, takarjuk le és szobahőmérsékleten 40-45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  5. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, ütögessük ki belőle a levegőt, és vágjuk 6 egyforma darabra.
  6. A tésztadarabokat egyesével gömbölygessük ki, és újra letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni őket.
  7. A szilvalekvárt lazítsuk fel a rummal.
  8. A pihentetett tésztagombócokat lapítsuk ki a tenyerünkkel, és mindegyik közepébe tegyünk egy-egy teáskanál szilvalekvárt. A tésztaszéleit fogjuk, és alaposan csipkedjük össze, majd ismét formázzuk gombóccá. Takarjuk le, és hagyjuk 15-20 percig pihenni.
  9. Amíg kelnek a gombócok készítsük el a vaníliasodót is. Ehhez a tejet a forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival/vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről.
  10. Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira mintha pudingot főznénk.
  11. Egy nagyobb – párolóbetétes – fazékba annyi vizet öntsünk, hogy ne érjen bele a betét alja. Ha nincs párolóbetétünk akkor szorosan kötözzünk a lábas tetejére egy konyharuhát. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a hőforrást és tegyünk a betétbe/konyharuhára egymástól kicsit távolabb a gombócokat. fedjük le őket egy másik nagyobb fazékkal és 15-20 perc alatt gőzöljük meg őket. Ha letelt az idő a tetejére borított fazekat emeljük fel résnyire, hogy a gőz eltávozhasson, majd óvatosan vegyük le.
  12. Közben olvasszuk fel a vajat és a kész gombócokat locsoljuk meg vele, majd hintsük meg porcukorral elkevert darált mákkal.
  13. Tálaljuk a vaníliasodóval.

Megosztás: