Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
robotgép habverő fejjel,
szilikon spatula,
kés,
szita,
1 nagy, vagy 2 kicsi hosszúkás püspökkenyér, vagy őzgerincforma
Hozzávalók:
egy nagyobb, vagy két kisebb hosszúkás formához:
350 g tojásfehérje (kb 10 db),
180 g cukor,
180 g finomliszt,
1 csipet só,
egy nagy marék dió,
25 g kandírozott, vagy aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, meggy, stb.)
25 g apróra vágott étcsoki, vagy csoki chips,
vaj, vagy szilikon spray a forma kikenéséhez,
porcukor a díszítéshez.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A tojásfehérjéket a robotgép táljába tesszük és hozzáöntjük a cukrot is. Magas fokozaton kemény habot verünk belőle.
Két részletben hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk, hogy a habot ne törjük nagyon össze.
Végül a tésztához adjuk az apróra vágott kandírozott vagy be aszalt gyümölcsöket, a durvára vágott diót és a csoki darabkákat. Ezekkel is elkeverjük, de nagyon óvatos, széles mozdulatokkal, mert különben összeesik a tészta.
A püspökkenyér formát/kat vékonyan kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel és beleöntjük a tésztát. Elegyengetjük a tetejét, és az előmelegített sütőben – lehetőleg légkeveréssel – 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra, vagy hústűre a tészta akkor jó.
Rácsra téve kihűtjük és kifordítjuk a formából és megszórjuk porcukorral.