Gyümölcskenyér tojásfehérjéből

Ünnepi sütik | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • robotgép habverő fejjel,
  • szilikon spatula,
  • kés,
  • szita,
  • 1 nagy, vagy 2 kicsi hosszúkás püspökkenyér, vagy őzgerincforma

 

Hozzávalók:

egy nagyobb, vagy két kisebb hosszúkás formához:

  • 350 g tojásfehérje (kb 10 db),
  • 180 g cukor,
  • 180 g finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • egy nagy marék dió,
  • 25 g kandírozott, vagy aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, meggy, stb.)
  • 25 g apróra vágott étcsoki, vagy csoki chips,
  • vaj, vagy szilikon spray a forma kikenéséhez,
  • porcukor a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. A tojásfehérjéket a robotgép táljába tesszük és hozzáöntjük a cukrot is. Magas fokozaton kemény habot verünk belőle.
  3. Két részletben hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk, hogy a habot ne törjük nagyon össze.
  4. Végül a tésztához adjuk az apróra vágott kandírozott vagy be aszalt gyümölcsöket, a durvára vágott diót és a csoki darabkákat. Ezekkel is elkeverjük, de nagyon óvatos, széles mozdulatokkal, mert különben összeesik a tészta.
  5. A püspökkenyér formát/kat vékonyan kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel és beleöntjük a tésztát. Elegyengetjük a tetejét, és az előmelegített sütőben – lehetőleg légkeveréssel – 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra, vagy hústűre a tészta akkor jó.
  6. Rácsra téve kihűtjük és kifordítjuk a formából és megszórjuk porcukorral.