Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- kelesztő tál,
- nyújtófa,
- éles kés,
- 4 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
- kis tálka,
- villa,
- kenőecset,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 2 teáskanál só
- 3-4 ek. bor
- 12 dkg puha vaj
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál cukor
- 3,5 dkg élesztő
- 40 dkg darált tepertő
Elkészítés:
- A tej felét egy teáskanál cukorral elkeverem és meglangyosítom. Belemorzsolom az élesztőt és megvárom, míg felfut.
- Közben a lisztet elkeverem a sóval, majd mélyedést készítek a közepébe és beleteszem a tejfölt, a tojást, a bort, a maradék tejet, a puha vajat és a felhabosodott élesztőt. Kézzel, vagy géppel addig dagasztom, amíg a tészta sem a kezemhez, sem a tál oldalához nem ragad. Kelesztő tálba teszem, a tálat lefedem folpackkal és egy konyharuhát is borítok rá, majd 30-40 percig kelni hagyom a tésztát.
- Ha a tészta duplájára nőtt, lisztezett munkafelületre borítom, kb 30×40 cm-es téglalappá nyújtom, és megkenem egy adag tepertőkrémmel, megszórom frissen őrölt borssal. Gondolatban három részre osztom a tésztát, és jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot megint megkenem tepertővel, majd a tésztát fentről és lentről is a közepéig visszahajtom.
- Egy nagyobb tállal letakarom és hagyom 30 percig pihenni. A hajtogatást és tepertővel lekenést még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel.
- Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, a tetejét berácsozom. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A rétegek szépen látszódnak.
- A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem, hagyom őket 20- 30 percig pihenni. Megkenem tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalán, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni.
- A grillsütőt indirekt sütésre rendezem be és 190 fokra fűtöm fel. Ha a elérte a megfelelő hőmérsékletet és a pogácsák is szépen megkeltek, beteszem a tepsit a sütőbe és kb. 20 percig sütöm, míg a teteje szép aranybarna színt kap.