Hajtogatott tepertős pogácsa

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kelesztő tál,
  • nyújtófa,
  • éles kés,
  • 4 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
  • kis tálka,
  • villa,
  • kenőecset,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg puha vaj
  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 40 dkg darált tepertő

Elkészítés:

  1. A tej felét egy teáskanál cukorral elkeverem és meglangyosítom. Belemorzsolom az élesztőt és megvárom, míg felfut.
  2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, majd mélyedést készítek a közepébe és beleteszem a tejfölt, a tojást, a bort, a maradék tejet, a puha vajat és a felhabosodott élesztőt. Kézzel, vagy géppel addig dagasztom, amíg a tészta sem a kezemhez, sem a tál oldalához nem ragad. Kelesztő tálba teszem, a tálat lefedem folpackkal és egy konyharuhát is borítok rá, majd 30-40 percig kelni hagyom a tésztát.
  3. Ha a tészta duplájára nőtt, lisztezett munkafelületre borítom, kb 30×40 cm-es téglalappá nyújtom, és megkenem egy adag tepertőkrémmel, megszórom frissen őrölt borssal. Gondolatban három részre osztom a tésztát, és jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot megint megkenem tepertővel, majd a tésztát fentről és lentről is a közepéig visszahajtom.
  4. Egy nagyobb tállal letakarom és hagyom 30 percig pihenni. A hajtogatást és tepertővel lekenést még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel.
  5. Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, a tetejét berácsozom. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A rétegek szépen látszódnak.
  6. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem, hagyom őket 20- 30 percig pihenni. Megkenem tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalán, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni.
  7. A grillsütőt indirekt sütésre rendezem be és 190 fokra fűtöm fel. Ha a elérte a megfelelő hőmérsékletet és a pogácsák is szépen megkeltek, beteszem a tepsit a sütőbe és kb. 20 percig sütöm, míg a teteje szép aranybarna színt kap.