Halloween sütőtökös pite

Piték | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 60 perc

Eszközök

  • 24 cm-es piteforma,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • nyújtófa,
  • folpack,
  • szilikonos sütőpapír,
  • sütőbab (rizs, kerámia golyó),
  • kísértet alakú kiszúró forma,
  • kézi robotgép,
  • rács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 280 g liszt,
  • ½ teáskanál só,
  • 160 g hideg vaj,
  • 0,6 dl víz

A töltelékhez:

  • 600 g pürésített sütőtök,
  • 2 tojás,
  • 360 g tejszín,
  • 100 g cukor,
  • 110 g barna cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér,
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg,
  • ¼ teáskanál só,

Halloween sütőtökös piteElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Készítsünk elő egy 24 cm-es kerek piteformát.
  2. Készítsük el a pite tésztát. Ehhez a lisztet és a sót keverjük el egy nagy tálban.
  3. A vajat vágjuk apró kockákra és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztkeverékkel.
  4. Teáskanalanként adjuk hozzá a vizet. Épp csak addig gyúrjuk míg össze nem áll. Nem szabad túl gyúrni mert akkor rágós lesz a tészta.
  5. Formázzuk golyóvá és osszuk ketté 2/3-1/3 arányban. A kisebbik golyót csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe.
  6. A nagyobbik golyót szilikonos sütőpapíron nyújtsuk a piteformánál 2 cm-el nagyobb körlappá. A papír segítségével emeljük a tésztát a formába úgy, hogy a forma oldalára is jusson tészta. Tegyünk a tészta tetejére egy másik sütőpapírt és szórjuk tele a formát sütőbabbal, vagy rizzsel (vakon sütés). Tegyük a formát azelőmelegített sütőbe és 20 percig süssük a tésztát.
  7. 20 perc után vegyük ki a pitetésztát a sütőből, és vegyük vissza a hőfokot 190 fokra.
  8. Míg sül a tészta készítsük el a tölteléket. Ehhez egy tálban verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sütőtök pürét, a tejszínt, a kétféle cukrot és a fűszereket. Kézi robotgéppel keverjük teljesen simára.
  9. Öntsük a tölteléket a forró pite tésztára.
  10. Vegyük ki a másik tészta golyót a hűtőből, nyújtsuk 2-3mm vastagra, és egy kiszúróval vágjunk ki belőle kis kísértet formákat. Ezekkel rakosgassuk ki a pite tetejét.
  11. Tegyük vissza a pitét a sütőbe és 35-45 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a közepe még kissé remegős, de a széleken már stabil a töltelék.
  12. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.
  13. Tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival kínáljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2024. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: