Piték | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 60 perc
Eszközök
- 24 cm-es piteforma,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- nyújtófa,
- folpack,
- szilikonos sütőpapír,
- sütőbab (rizs, kerámia golyó),
- kísértet alakú kiszúró forma,
- kézi robotgép,
- rács
Hozzávalók:
A tésztához:
- 280 g liszt,
- ½ teáskanál só,
- 160 g hideg vaj,
- 0,6 dl víz
A töltelékhez:
- 600 g pürésített sütőtök,
- 2 tojás,
- 360 g tejszín,
- 100 g cukor,
- 110 g barna cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 teáskanál őrölt gyömbér,
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg,
- ¼ teáskanál só,
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Készítsünk elő egy 24 cm-es kerek piteformát.
- Készítsük el a pite tésztát. Ehhez a lisztet és a sót keverjük el egy nagy tálban.
- A vajat vágjuk apró kockákra és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztkeverékkel.
- Teáskanalanként adjuk hozzá a vizet. Épp csak addig gyúrjuk míg össze nem áll. Nem szabad túl gyúrni mert akkor rágós lesz a tészta.
- Formázzuk golyóvá és osszuk ketté 2/3-1/3 arányban. A kisebbik golyót csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe.
- A nagyobbik golyót szilikonos sütőpapíron nyújtsuk a piteformánál 2 cm-el nagyobb körlappá. A papír segítségével emeljük a tésztát a formába úgy, hogy a forma oldalára is jusson tészta. Tegyünk a tészta tetejére egy másik sütőpapírt és szórjuk tele a formát sütőbabbal, vagy rizzsel (vakon sütés). Tegyük a formát azelőmelegített sütőbe és 20 percig süssük a tésztát.
- 20 perc után vegyük ki a pitetésztát a sütőből, és vegyük vissza a hőfokot 190 fokra.
- Míg sül a tészta készítsük el a tölteléket. Ehhez egy tálban verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sütőtök pürét, a tejszínt, a kétféle cukrot és a fűszereket. Kézi robotgéppel keverjük teljesen simára.
- Öntsük a tölteléket a forró pite tésztára.
- Vegyük ki a másik tészta golyót a hűtőből, nyújtsuk 2-3mm vastagra, és egy kiszúróval vágjunk ki belőle kis kísértet formákat. Ezekkel rakosgassuk ki a pite tetejét.
- Tegyük vissza a pitét a sütőbe és 35-45 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a közepe még kissé remegős, de a széleken már stabil a töltelék.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.
- Tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival kínáljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2024. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: