Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
nagy tál,
kisebb tálak,
konyhai robotgép dagasztó karral,
folpack,
konyharuha,
kenőecset,
szilikonos sütőpapír,
tepsi
Hozzávalók 9 db-hoz:
2 dl langyos tej,
2 evőkanál cukor,
2 dkg friss élesztő,
60 dkg finom liszt (Bl-55)
1 teáskanál só,
1 tojás,
0,5 dl olaj,
10 dkg joghurt
A tetejére:
1 tojás,
szezámmag
Elkészítés:
A tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, de nem kell felfuttatni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztős tejet. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 9 egyforma darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
Megformázzuk a zsemléket és sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
Felverjük a tojást, vékonyan megkenjük a zsemléket és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
A megkelt zsemléket ismét lekenjük a tojással megszórjuk a szezámmaggal, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Végül rácsra tesszük hűlni.