Hamburger zsemle

Péksütemények | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • nagy tál,
  • kisebb tálak,
  • konyhai robotgép dagasztó karral,
  • folpack,
  • konyharuha,
  • kenőecset,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

Hozzávalók 9 db-hoz:

  • 2 dl langyos tej,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 60 dkg finom liszt (Bl-55)
  • 1 teáskanál só,
  • 1 tojás,
  • 0,5 dl olaj,
  • 10 dkg joghurt

A tetejére:

  • 1 tojás,
  • szezámmag

 

Elkészítés:

  1. A tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, de nem kell felfuttatni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztős tejet. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
  2. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 9 egyforma darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  3. Megformázzuk a zsemléket és sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
  4. Felverjük a tojást, vékonyan megkenjük a zsemléket és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  5. A megkelt zsemléket ismét lekenjük a tojással megszórjuk a szezámmaggal, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Végül rácsra tesszük hűlni.