Péksütemények | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- nagy tál,
- kisebb tálak,
- konyhai robotgép dagasztó karral,
- folpack,
- konyharuha,
- kenőecset,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi
Hozzávalók 9 db-hoz:
- 2 dl langyos tej,
- 2 evőkanál cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 60 dkg finom liszt (Bl-55)
- 1 teáskanál só,
- 1 tojás,
- 0,5 dl olaj,
- 10 dkg joghurt
A tetejére:
- 1 tojás,
- szezámmag
Elkészítés:
- A tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, de nem kell felfuttatni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztős tejet. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
- Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 9 egyforma darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
- Megformázzuk a zsemléket és sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
- Felverjük a tojást, vékonyan megkenjük a zsemléket és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- A megkelt zsemléket ismét lekenjük a tojással megszórjuk a szezámmaggal, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Végül rácsra tesszük hűlni.