Három sajtos csigák

fotó: Vidék Íze

Leveles tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 2,5 óra | Sütési idő: 25 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • kanál,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • éles kés,
  • sajtreszelő,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

 

Hozzávalók:

A blundel tésztához:

  • 125 g hideg vaj,
  • 40+250 g finomliszt,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 10 g friss élesztő,
  • 75 g hideg víz,
  • 75 g hideg tej,
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 g natúr krémsajt
  • 1 csipet fokhagymapor,
  • 100 g reszelt sajt (gouda, cheddar, vagy ami éppen van otthon,

A tetejére:

  • egy camambert sajt

 

Három sajtos csigákElkészítés:

  1. A vajat és a 40 g finomlisztet összedolgozzuk. Ezt legegyszerűbb késes aprítóval elvégezni, ennek hiányában a hideg vajat apró kockákra vágjuk, rászórjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Két fólia közé tesszük és ujjnyi vastag, kb. 10×10 cm-es tömbbé formáljuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
  2. Az élesztős tésztához az átszitált lisztet összevegyítjük a sóval és a cukorral, majd összemorzsoljuk az élesztővel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a hideg vizet, a hideg tejet és a tojássárgájákat.
  3. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdjük, közepesen kemény tésztát készítünk. Amint elválik az edény falától és a kezünktől, a tésztát golyóvá formázzuk, kissé ellapítjuk, majd fóliába csomagoljuk, és egy órán át a hűtőben pihentetjük.
  4. Ezután elővesszük a tésztát és a vajat is. Belisztezzük a munkafelületet és a megkelt tésztát ráfordítjuk. Óvatosan kiütögetjük belőle a levegőt, majd kb. 20×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A közepére fektetjük a vaj tömböt, amit a lelógó tésztaszélekkel becsomagolunk, mint egy borítékot.
  5. A nyújtófával, ütögető mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a vajat, majd a tésztából kb. 15×30 cm-es csíkot nyújtunk. A nyújtást egy irányba végezzük, magunktól elfelé.
  6. Következik a hajtogatás. Először szimplán, majd duplán hajtjuk a tésztát. A szimpla hajtáshoz szemmértékkel három részre osztjuk a tészta csíkot (egy fakanál nyelével óvatosan akár meg is jelölhetjük a hajtásvonalát). Aztán a felső harmadot a középsőre hajtjuk, majd erre az alsó harmadot.
  7. Ezután a dupla hajtáshoz először elfordítjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kb. 15×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Most négy részre osztjuk, a felső negyedet visszahajtjuk a közép vonalig, majd az alsó negyedet is ugyaneddig, végül a középvonal mentén félbe hajtjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  8. Kivesszük a tésztát, és úgy tesszük magunk elé a lisztezett munkalapra, hogy a csukott része van a bal oldalon, a nyitott pedig a jobbon. Megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is. 30 percre ismét a hűtőbe tesszük. Ezzel az élesztős leveles tészta kész a további felhasználásra.
  9. A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
  10. A tésztát lisztezett munkafelületen 2 mm vastagra nyújtjuk.
  11. Megkenjük a krémsajttal, megszórjuk a fokhagymaporral és a sóval. Meghintjük a reszelt sajttal.
  12. Szorosan feltekerjük, és éles késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  13. A csigákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet camambert sajtot, és a forró sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze