HATLAPOS SÜTEMÉNY
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz| Ár: megfizethető
Elkészítési idő: 120 perc | 12 adag
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csomag szalalkali
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 15 dkg mangalica zsír vagy kacsazsír
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej
A kakaós krémhez:
- 2 db tojássárgája
- 33 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg finomliszt
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj
A klasszikus hatlapos süti egy igazi nosztalgiadesszert, hiszen ez a finomság mindig is a nagyik egyik kedvenc specialitása volt. Gyerekként olyannyira imádtuk, hogy a süti iránti szeretetünk még felnőtt korban is megmaradt. Ha szeretnétek felidézni a hatlapos régi ízvilágát, akkor ebben a receptben nem fogtok csalódni. Kár lenne kihagyni.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A tésztához a szalalkalit futtassuk fel egy kevés tejben.
- A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal.
- Adjuk a lisztes keverékhez a tojást tejes szalalkalit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságú lapokra.
- A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben addig míg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.
- A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanál cukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a lisztet is és keverjük csomómentesre. Fokozatosan öntsünk hozzá 2 dl tejet és ezzel is keverjük egyneművé.
- Egy lábasba szitáljuk bele a kakaóport, adjuk hozzá a többi cukrot és a vaníliás cukrot, a maradék tejet, és addig melegítsük, míg a cukor elolvad.
- Vegyük le a kakaós tejet a tűzről, pár kanállal adjunk hozzá belőle a tojásos masszához (hőkiegyenlítés), majd az egész tojásos keveréket öntsük vissza a lábasban lévő kakaós, cukros tejhez. Tegyük vissza a tűzre, és fűzzük sűrű pudingszerű krémmé.
- Ekkor vegyük le a tűzről és még forrón keverjük el benne a vajat.
- Hagyjuk a krémet kissé kihűlni, hogy kenhető állagú legyen, majd még langyosan töltsük be vele a tésztalapokat.
- Takarjuk le egy sütőpapírral és tegyünk a tetejére egy könnyű vágódeszkát, hogy szép egyenesre súlyozzuk.
- Egy éjszakát pihentessük a hűtőben, így a lapok felpuhulnak a krémtől, és másnap szépen tudjuk szeletelni.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/eredeti-hatlapos-sutemeny.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu