Házi franciakrémes

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető| Elkészítési idő: 120 perc | 12 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 csom leveles tészta

A krémhez:

  • 1 liter tej
  • 10 db tojás
  • 13 dkg rétesliszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd magjai, vagy vanília aroma/őrlemény
  • 5 dl habtejszín

A mázhoz:

  • 2 ek presszókávé
  • 3 ek tej
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg vaj

Egy friss franciakrémest? Naná! Lapja vékony és roppanós, krémje pedig könnyű és légies, így nem csoda, hogy generációk imádják. Ha úgy döntesz, hogy te is nekilátsz ennek a mennyei finomságnak, akkor úgy tervezz vele, hogy egy nappal a tálalás előtt készítsd el, mert akkor a lapok picit megpuhuljanak, a krém pedig megszilárdul.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben két gáztepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk.
  2. A leveles tésztát két részre vágjuk, majd kinyújtjuk őket 2 mm vastagságúra.
  3. A kinyújtott levelestészta-lapokat óvatosan a szilikonos sütőpapírral borított tepsi hátára tesszük, és megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjanak fel.
  4. A tepsiket a tésztával együtt az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
  5. Rácsra téve a kisült lapokat hagyjuk kihűlni, majd óvatosan egyforma méretűre vágjuk őket.
  6. Míg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. Ehhez különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
  7. A tojások fehérjét 5 dkg cukorral gőz fölött fényesre verjük. Addig hagyjuk a gőz fölött, amíg nem keverjük majd a sárga krémhez.
  8. A tejet egy lábasban langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a vaníliát.
  9. A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, csomómentesre keverjük, majd egy kevés tejet is belecsorgatunk. A tojásos masszát a lábasban lévő többi tejhez öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik.
  10. Megvárjuk míg langyosra hűl, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
  11. A krémet még langyosan az egyik tésztalapra öntjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
  12. A másik tésztalapot bevonjuk karamellmázzal. Ehhez a cukrot, a tejet és a kávét egy kis lábasba tesszük, majd folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat is, és sűrűre főzzük.
  13. Gyorsan elterítjük a tésztalapon a mázat. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd a mázas lapot egyforma négyzetekre vágjuk.
  14. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett sárga krémes sütemény tetejére kenjük, és a felvágott karamellmázas tésztanégyzetekkel szorosan kirakosgatjuk.
  15. Vízbe mártott éles késsel szeleteljük.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/hazi-franciakremes.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu