fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető| Elkészítési idő: 120 perc | 12 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csom leveles tészta
A krémhez:
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 13 dkg rétesliszt
- 30 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd magjai, vagy vanília aroma/őrlemény
- 5 dl habtejszín
A mázhoz:
- 2 ek presszókávé
- 3 ek tej
- 20 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Egy friss franciakrémest? Naná! Lapja vékony és roppanós, krémje pedig könnyű és légies, így nem csoda, hogy generációk imádják. Ha úgy döntesz, hogy te is nekilátsz ennek a mennyei finomságnak, akkor úgy tervezz vele, hogy egy nappal a tálalás előtt készítsd el, mert akkor a lapok picit megpuhuljanak, a krém pedig megszilárdul.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben két gáztepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk.
- A leveles tésztát két részre vágjuk, majd kinyújtjuk őket 2 mm vastagságúra.
- A kinyújtott levelestészta-lapokat óvatosan a szilikonos sütőpapírral borított tepsi hátára tesszük, és megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjanak fel.
- A tepsiket a tésztával együtt az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
- Rácsra téve a kisült lapokat hagyjuk kihűlni, majd óvatosan egyforma méretűre vágjuk őket.
- Míg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. Ehhez különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
- A tojások fehérjét 5 dkg cukorral gőz fölött fényesre verjük. Addig hagyjuk a gőz fölött, amíg nem keverjük majd a sárga krémhez.
- A tejet egy lábasban langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a vaníliát.
- A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, csomómentesre keverjük, majd egy kevés tejet is belecsorgatunk. A tojásos masszát a lábasban lévő többi tejhez öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg besűrűsödik.
- Megvárjuk míg langyosra hűl, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is.
- A krémet még langyosan az egyik tésztalapra öntjük, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
- A másik tésztalapot bevonjuk karamellmázzal. Ehhez a cukrot, a tejet és a kávét egy kis lábasba tesszük, majd folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat is, és sűrűre főzzük.
- Gyorsan elterítjük a tésztalapon a mázat. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd a mázas lapot egyforma négyzetekre vágjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett sárga krémes sütemény tetejére kenjük, és a felvágott karamellmázas tésztanégyzetekkel szorosan kirakosgatjuk.
- Vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/hazi-franciakremes.recept/
Megosztás: